Στην Αθήνα η τρόικα «εκβιάζει» για υπογραφές!

H ενέργεια, τα μέτρα και τα εργασιακά στο «βαρύ» μενού για την αξιολόγηση

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Από χθες, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, επέστρεψαν στην Αθήνα οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών, φέρνοντας στις βαλίτσες τους το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement, SLA) για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Αντίστοιχο κείμενο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το τρίτο Μνημόνιο Ελλάδας – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένεται να φέρει μαζί της σήμερα και η επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για τη χώρα μας Ντέλια Βελκουλέσκου, ώστε το απόγευμα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Eτοιμα κείμενα

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών επανέρχονται για να δώσουν στην κυβέρνηση τα κείμενα που πρέπει να υπογράψει, ώστε, με μικρές τροποποιήσεις, να κλείσει η συμφωνία. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταθέσει τα νέα μέτρα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου – μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup. Νωρίτερα, στις 11 έως 13 Μαΐου, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Μολονότι όλοι ποντάρουν σε ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι «οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η σημερινή πρώτη ημέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων θα αρχίσει με το «αγκάθι» της αγοράς ενέργειας και την ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για να ακολουθήσουν τα καυτά μέτωπα των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, τα οποία πρέπει να εξειδικευτούν.

Τα εν λόγω μέτρα είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, η οποία θα ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 20% και θα πλήξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους, καθώς και τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.636 ευρώ.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με κατά κράτος ήττα της κυβέρνησης και στα εργασιακά, αφού στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις «επανέρχονται» το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου, ενώ οι εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετατίθενται για το απώτερο μέλλον. Επιπλέον, θα καταργηθεί η κυβερνητική προέγκριση (υπουργικό βέτο) των ομαδικών απολύσεων.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Οι γιατροί, το κώμα και το χρέος

Με το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» αρχίζουν από σήμερα τα ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Οι «γιατροί» με το λανθασμένο φάρμακο φέρνουν τη νέα εγκληματική συνταγή για να πέσουν οι υπογραφές ενός ασθενούς που πιστεύει ότι θα σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ τον κρατούν σε τεχνητό κώμα.

Το ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο είναι, αφού ήταν έτοιμοι να πουν για ακόμη μια φορά «ναι σε όλα», γιατί μας ταλαιπώρησαν τόσους μήνες; Και μη μας πουν για το χρέος, γιατί ρύθμιση ακούμε και ρύθμιση δεν βλέπουμε από τους ευρισκόμενους σε συνεννόηση θεσμούς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα