Οι δανειστές βιάζονται να βρεθεί λύση για να πάρουν τα λεφτά τους

«Καίγονται» οι δανειστές της χώρας μας να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους τον Ιούλιο (5,967 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών τραπεζών της ευρωζώνης και άλλα 290.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ)!

Αυτό επιβεβαιώνεται από όσα ειπώθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε 20λεπτο τετ α τετ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Γιούνκερ φέρεται ότι ζήτησε από την κυρία Λαγκάρντ να μην επιμένει σε νέες περικοπές συντάξεων, αλλά η προσπάθειά του έπεσε στο κενό, καθώς δεν πήρε απάντηση.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες της ιστοσελίδας Euro2day, έγγραφο που συνοψίζει το περιεχόμενο της συνάντησης επισημαίνει ότι ο κ. Γιούνκερ και η κυρία Λαγκάρντ συμφώνησαν ότι η τεχνική συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και η εκταμίευση της δόσης να γίνει εγκαίρως, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να υπογραμμίζει πως προέχει να εκταμιευτεί η δόση. Η κυρία Λαγκάρντ φέρεται ότι έδειξε στη συνάντηση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με αστερίσκο, δηλαδή χωρίς να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Γιούνκερ έριξε «καρφιά» για τη στάση που κράτησαν στις διαπραγματεύσεις τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πλεόνασμα 3,9% το 2016 και με τα στοιχεία της Eurostat

Και με τη «βούλα» της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, ήταν ακόμα υψηλότερο και ανήλθε στο 4,19%. Τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης ότι η χώρα μας έχει για άλλη μια χρονιά μακράν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φθάνοντας το 179% του ΑΕΠ (314,897 δισ. ευρώ). Ακολουθούν Ιταλία (132,6%), Πορτογαλία (130%), Κύπρος (107,8%) και Βέλγιο (105,9%). Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ ή 1,288 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Με πλεόνασμα έκλεισαν το 2016 και Λουξεμβούργο (1,6% του ΑΕΠ), Μάλτα (1%), Σουηδία (0,9%), Γερμανία (0,8%), Τσεχία (0,6%), Κύπρος και Ολλανδία (και οι δύο 0,4%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα