Ο Κιμ Γιονγκ απειλεί με μεγάλο πόλεμο την Αμερική!

Στο «κόκκινο» η ένταση, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να προειδοποιεί για επίθεση αν προκληθεί από την αρμάδα των ΗΠΑ 

Από την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Ενώ η αρμάδα των ΗΠΑ -την οποία οδηγεί το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Καρλ Βίνσον»- πλέει στα ανοιχτά, συνοδευόμενη από δύο ιαπωνικά αντιτορπιλικά, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για «έναν μεγάλο πόλεμο στον ορίζοντα». «Αν οι ΗΠΑ μας προκαλέσουν στο ελάχιστο, ο στρατός και ο λαός μας θα ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο χωρίς δισταγμό», αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη Βόρεια Κορέα και για ακόμη έναν λόγο: σήμερα τιμά την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεών της. Στο παρελθόν, άλλωστε, η Πιονγιάνγκ, για να δώσει έμφαση σε ιστορικές επετείους, έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές.

Στο μεταξύ χθες, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε δήλωσε σε δημοσιογράφους πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άντρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την επικοινωνία τους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, απαιτώντας από την Πιονγιάνγκ να δείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο χτυπάει «κόκκινο». Ο Αμπε τόνισε, μάλιστα, ότι εκτιμά τη στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δηλώνει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές σχετικά με την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο Κινέζος πρόεδρος συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενέργειες που καταπατούν το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα, εξάλλου, έχει εκφράσει την αντίθεσή της για τις εξελίξεις τόσο στο πυρηνικό όσο και στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ συζήτησε «την επείγουσα πρόκληση στον τομέα της ασφάλειας», που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, ενώ ζήτησε «πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις» στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει καλέσει το Πεκίνο να κλιμακώσει την άσκηση των πιέσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση έντασης που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος αύριο πρόκειται να ενημερώσει τους γερουσιαστές με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών. Στην ενημέρωση αυτή θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς αλλά και ο στρατηγός των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος διοικεί το γενικό επιτελείο στρατού των ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα