«Κλείδωσε» η επώδυνη συμφωνία! Ξαφνικά όλοι «βλέπουν φως»

Διαρροές από όλες τις πλευρές για κλείδωμα της συμφωνίας

«Μασάζ» Τσακαλώτου στους βουλευτές ενώ πλησιάζουν τα επώδυνα μέτρα σε αφορολόγητο, εργασιακά και όχι μόνο

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σήμερα εκτιμάται ότι θα καθίσουν ξανά γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής των δανειστών. Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών περιορίστηκε τελικά χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι τελευταίες εστίες διαφωνίας, με φόντο δηλώσεις και διαρροές απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η συμφωνία βρίσκεται κοντά.

Τη μικρή απόσταση που απομένει ως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επιβεβαιώνει η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να καλέσει χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά για… δίωρο «μασάζ». Το οικονομικό επιτελείο έχει στόχο τα νομοσχέδια να είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν όλα ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να υπερψηφίσει εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, με κυριότερα τη νέα μείωση συντάξεων κατά 5%-30% από το 2019, την ελεύθερη πτώση του αφορολόγητου ορίου στα 5.636 ευρώ από το 2020 (υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί από το 2019, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι) και την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, με παράλληλη μετάθεση οποιασδήποτε ευνοϊκής για τους εργαζομένους αλλαγής στο εργασιακό πλαίσιο για μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Το έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης «Agence Europe» υποστήριξε χθες ότι ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί θέλει να προτείνει στις 17 Μαΐου την εξαίρεση της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), αλλά συναντά τις διαφωνίες του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Πάντως, η πληροφορία προκαλεί έκπληξη, καθώς για να βγει μια χώρα από τη ΔΥΕ δεν αρκεί να έχει έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, αλλά απαιτείται και χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα έχει τριπλάσιο!

Αυξήσεις Μέρκελ στις συντάξεις!

Ενώ στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλο μέρος από το «μάρμαρο» της κρίσης, βλέποντας τις αποδοχές τους να πετσοκόβονται διαρκώς για τα μάτια των δανειστών, από την 1η Ιουλίου οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα δουν πάλι τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «φουσκωμένους»! Συγκεκριμένα, για τους πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας η σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά 3,59%, ενώ για τους πρώην Δυτικογερμανούς κατά 1,9%. 

Ξαφνική επίθεση από Γιούνκερ εναντίον Λαγκάρντ και Σόιμπλε

«Καρφιά» κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εμμονή του στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων και στη λήψη πρόσθετων μέτρων έριξε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά όσων προσπαθούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Για το χρέος δεν πρέπει να έχουμε άλλα “ποιήματα”… Τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ… Το Eurogroup του Μαΐου πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Euro2day.gr. Επίσης διαμήνυσε ότι «δεν μπορεί να ζητούνται άλλες περικοπές συντάξεων» και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν “κακή θέση”, αν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Στις σοσιαλδημοκρατίες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες». Ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «κάνει το καλύτερο δυνατόν, δεδομένης της εσωτερικής κατάστασης» και ότι συμπαθεί σε προσωπικό επίπεδο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, παραδέχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με σκληρότητα από τους εταίρους της και αυτό πρέπει να αλλάξει. «Η εσωτερική κατάσταση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες, αυτό πρέπει να κάνουμε και για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ανέπτυξε τις θέσεις του αυτές στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πώς αντέδρασε η κυρία Λαγκάρντ, αρκέστηκε να πει διπλωματικά: «Δεν μου δόθηκε η εντύπωση ότι η κυρία Λαγκάρντ ήταν εντελώς αντίθετη με αυτό που της έλεγα».

Ντομπρόφσκις: Υπάρχει βάση για κλείσιμο της αξιολόγησης

Την πρόβλεψη ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έκαναν χθες τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις όσο και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους ως προς το ύψος των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και, συνεπώς, υπάρχει η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Χαρακτήρισε δε εφικτή την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Μάιο, ενώ εμφανίστηκε διπλωματικός ως προς τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα: «Το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ορίζει πως το ΔΝΤ συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού στα προγράμματα στήριξης των χωρών της ευρωζώνης».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης. Είχε προηγηθεί προχθές η επισήμανση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γενς Σπαν ότι είναι αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα