Κόκκινος συναγερμός για θερμό επεισόδιο

Σήμανε συναγερμός στο ΚΥΣΕΑ για θερμό επεισόδιο

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με Ουάσινγκτον

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε χθες για μία ώρα και 40 λεπτά υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων. Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός της Αθήνας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, στο «παρά πέντε» των εξορύξεων των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος δημόσια είχε περιγράψει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας ότι «φοβάται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο». Οι σχεδιασμοί της Αγκυρας για την ώρα περιορίζονται σε μείγμα παρενόχλησης μέσω Navtex και απειλών από δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων και Τουρκοκύπριων παραγόντων.

Δίαυλοι

Η Αθήνα, ωστόσο, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, κάτι που επίσης επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οι ΗΠΑ είναι πλήρως ενήμερες για τα παιχνίδια πολέμου του Ερντογάν και τη στρατηγική της σύγκρουσης που καλλιεργεί ο «σουλτάνος», ο οποίος μετά το δημοψήφισμα έχει πολλούς λόγους να μην ησυχάζει.

Οπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο αμερικανικός παράγοντας είχε ενεργήσει «αστυνομικά» προς την τουρκική πλευρά, καλώντας τη να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε προσωρινά επιτευχθεί, πριν από την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.

Χθες αποφασίστηκε, ακόμη, το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει στο εξής σε μηνιαία βάση, ενώ για τις προκλήσεις των Τούρκων θα ενημερωθούν αρμοδίως το ΝΑΤΟ και οι διεθνείς οργανισμοί με αυστηρά διαβήματα με τα οποία θα καταγγέλλεται η επιθετικότητα της Αγκυρας.

Συζητήθηκε επίσης και το πώς η ρητορική ταύτισης των συνόρων Ελλάδας και Ε.Ε. στο Αιγαίο θα γίνει πράξη, με ταχύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας και τα ελληνικά σύνορα να φυλάσσονται και από ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

Στην Ελλάδα διευθυντής της FRONTEX

Στη χώρα μας βρίσκεται ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Φαμπρίς Λεγκερί, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα σε ευρεία σύσκεψη για την επιτήρηση των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης.

Επιθεώρηση

Ο κ. Λεγκερί συνοδεύεται από τετραμελή αντιπροσωπία ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής. Χθες επισκέφθηκε τη Λέσβο, όπου επιθεώρησε το προσωπικό, τα σκάφη και το ελικόπτερο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Συνόρων, που βρίσκονται στο νησί.

Επίσης, μετέβη στην περιοχή Παγανή, στον χώρο όπου θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της η FRONTEX.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα