Κυριακές: Ξεσηκώθηκαν έμποροι και μικρομεσαίοι

Εντονες αντιδράσεις από τους εμπόρους και όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχει προκαλέσει το προωθούμενο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Φορείς και εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πίσω από αυτές τις απαιτήσεις των πιστωτών κρύβονται πολυεθνικοί όμιλοι και επιχειρηματικά συμφέροντα του εσωτερικού.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) χαρακτηρίζει πρόκληση να επανέρχεται εκβιαστικά από την πίσω πόρτα μια ρύθμιση που αποδεδειγμένα είναι κενή περιεχομένου και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

«Πλέον είναι προφανές ότι η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων.

Εκείνων των ομίλων, οι οποίοι μάλιστα προκλητικά απαιτούν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων, με εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση χρέους» σημειώνει η συνομοσπονδία, τονίζοντας πως η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι όρος επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, αλλά και όρος για την ανάκαμψη της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, δεν υφίσταται καμία διεθνώς εμπεριστατωμένη μελέτη ή έρευνα που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ρύθμισης, καθώς επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα για θετικές συνέπειες στην οικονομία, ούτε σχετικά με το επίπεδο τιμών ούτε με το επίπεδο απασχόλησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) επισημαίνει ότι πρόκειται για πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού υποστηρίζοντας πως εάν απελευθερωθεί η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της λιανικής θα βρεθούν σε άμεσο ανταγωνιστικό μειονέκτημα απέναντι στις μεγάλες.

Το αποτέλεσμα θα είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερα λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση. Υπογραμμίζει επίσης ότι οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός, και μάλιστα με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα