Η γνωστή τακτική «καρότο και μαστίγιο» από τον Μοσκοβισί

Για ηθική υποχρέωση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μετά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,19% του ΑΕΠ που επετεύχθη το 2016 έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοοσκοβισί σε χθεσινή συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuericher Zeitung».

Παράλληλα, όμως, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επαναπαυτούμε με το περσινό πλεόνασμα, «γιατί οι θετικές τάσεις συνεχίζονται μεν, αλλά με μειωμένο ρυθμό, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε στη χθεσινή συνέντευξή του ότι «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» και ζήτησε «πιο ρεαλιστική πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το τέλος του προγράμματος». Αυτοπροσδιορίστηκε, επίσης, ως «εχθρός της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Οπως είπε, «κάτι τέτοιο θα έβλαπτε πάρα πολύ την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εικόνα της ευρωζώνης. Θα ήταν η αρχή του τέλους, και για την Ελλάδα». Υποστήριξε, δε, ότι «βλέπουμε τώρα φως στο τούνελ» και ότι «το πρόγραμμα βοήθειας βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, και να ακολουθήσει η εκταμίευση της δανειακής δόσης προς τη χώρα μας.

Απειλές Ντάισελμπλουμ για «τσεκούρωμα» στο αφορολόγητο από το 2019

Νέα προειδοποίηση ότι, αν χρειαστεί, θα επισπευσθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και θα ισχύσει από το 2019 αντί για το 2020, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεσμεύεται προσωπικά για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών πριν από το τέλος Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλή. Η ανάκαμψη υποχωρεί και χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να συνεχιστεί η ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και καυτηρίασε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δίνει την προσωπική «ισχυρή δέσμευσή» του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία τον επόμενα μήνα». Επιπροσθέτως είπε ότι η περίοδος που η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να γίνει μικρότερη από δεκαετής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα