Πολιτιστική προσφορά της οικογένειας Πετραλιά

«Υπόκλιση» και από Παυλόπουλο για τη δωρεά  του αρχοντικού στην Αρχ. Ολυμπία

Το διατηρητέο και ιστορικό Αρχοντικό Πετραλιά στη Δίβρη της Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με όλα τα πολύτιμα κειμήλια και τα σπάνια έγγραφα της οικογένειας που εκτίθενται δώρισαν στην τοπική κοινωνία η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και Τίτη Ψιλάκη – Πετραλιά, οι δύο κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά.

Το αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας διαμορφώθηκε ύστερα από ανακαίνιση σε ένα σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο. Στο πρώτο επίπεδο ο επισκέπτης του μουσείου ανακαλύπτει το φυσικό περιβάλλον της Δίβρης με πλούσιο εποπτικό υλικό, διοράματα και διαδραστικές εφαρμογές.
Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζεται η ιστορία της οικογένειας Πετραλιά, με ιστορικά κειμήλια και αναφορές, ενώ ιδιαίτερος χώρος αφιερώνεται στον Επαμεινώνδα Πετραλιά και στην προσωπική συλλογή του από σημαντικά εκθέματα διοργανώσεων Ολυμπιακών και Μεσογειακών Αγώνων. Στο τρίτο επίπεδο προβάλλονται εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και στην ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε τα εγκαίνια του μουσείου, στην ομιλία του εξήρε τη σημασία της δημιουργίας του κέντρου και συνεχάρη «την οικογένεια Πετραλιά και ιδίως την αγαπητή φίλη και επί πολλά χρόνια εκλεκτή συνάδελφο στην πολιτική κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, που με αυτή τους την ενέργεια προβαίνουν σε μια σπουδαία σε συμβολισμούς προσφορά στην πατρίδα μας, στην Ιστορία μας και στον πολιτισμό μας»…

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική οικογένεια και στην προσφορά της στο έθνος: «Εχει συνεισφέρει πολλά στην πορεία της Ελλάδας με όσα έχει πράξει σε δύο, τουλάχιστον, τομείς: Πρώτον, οι Πετραλιάδες προσέφεραν τα μέγιστα στους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ελευθερία, αρχίζοντας από το 1821 και δίνοντας πάντοτε έκτοτε το “παρών” σε κάθε εθνικό εγερτήριο. Δεύτερον, κατηύθυναν διαχρονικώς, με πάθος και ανιδιοτέλεια, όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας και κυρίως στην καλλιέργεια του πνεύματος του Ολυμπισμού. Δηλαδή στη στήριξη των αναντικατάστατων αρχών και αξιών της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι, οι οποίες συνιστούν την πεμπτουσία του».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Οι λαμπρές αυτές παρακαταθήκες αγώνων των Πετραλιάδων υπέρ του έθνους και της διάδοσης των αρχών του Ολυμπισμού θα διατηρηθούν και θα καλλιεργηθούν περαιτέρω μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης».
Για τις διαχρονικές προσπάθειες της οικογένειας για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης μίλησε η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τονίζοντας στη συνέχεια: «Τελικά εγώ και η αδελφή μου καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο». Επίσης, αναφέρθηκε στους στόχους για τη συνεργασία με πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς, αλλά και για επισκέψεις από σχολεία, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα