Αλλαγή ατζέντας και «ενέσεις» αισιοδοξίας από τη ΝΔ

Η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα και το θετικό αφήγημα του κόμματος για τη μεταμνημονιακή εποχή στο επίκεντρο της στρατηγικής Μητσοτάκη

Από τον
Φίλιππο Πανταζή

Τη δική του ατζέντα στον δημόσιο διάλογο θέλει να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά «σέρνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη «γαλάζια» ρητορική. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ενταχθούν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες σε θέματα όπως η ΔΕΗ και η Βενεζουέλα, στα οποία -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαντήσει», η επαναφορά του ζητήματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αναφορικά με όλα τα μείζονα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, που θα συνεχίσει τις περιοδείες σε όλη τη χώρα, με επόμενους σταθμούς τη Θεσσαλία και τη Λακωνία, θα κινηθεί με βασικό στόχο να πείσει τους απογοητευμένους -από το πολιτικό σύστημα- ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τη Ν.Δ. Πεποίθησή του είναι ότι πολλοί πολίτες, μετά την «αποτυχημένη επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα, έχουν περάσει σε φάση ηττοπάθειας, αποδεχόμενοι ότι, αφού δεν ήταν θετικό και το… πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα πλέον θα τελεί υπό επιτροπεία και ουσιαστικά θα διοικείται από τους ξένους. Και σε αυτό το σημείο είναι που θέλει ο ίδιος να παρέμβει, πείθοντάς τους ότι η σημερινή Ν.Δ. έχει τη βούληση, τη θέληση και την ικανότητα να βελτιώσει τα πράγματα, οδηγώντας τη χώρα ομαλά στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η προτροπή του προς τα «γαλάζια» στελέχη είναι στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να μη στέκονται αποκλειστικά και μόνο στην αντιπολιτευτική ρητορική και στο… στενό μαρκάρισμα στον Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς του, αλλά να προβάλλουν σε κάθε ευκαιρία το θετικό αφήγημα της παράταξης, μια ουσιαστική αντιπρόταση-απάντηση στο ερώτημα «τι θα έκανε η Ν.Δ., αν ήταν σήμερα κυβέρνηση;».

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καταρτίζει επιστημονική ομάδα εργασίας στην οδό Πειραιώς, που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις, θα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

«Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό» διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, δεσμευόμενος ότι «μια άλλη κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά στις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε, εντός και εκτός Ελλάδας».

Φιλόδοξο σχέδιο

Πάντως, παρόλο που η δοσολογία της αντιπολιτευτικής ρητορικής της Ν.Δ. έχει μεγαλώσει όσον αφορά το θετικό αφήγημα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και την επαναφορά της χώρας στην «κανονικότητα», στο επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου του κόμματος επιχειρούν πλέον να αποδομήσουν σημείο προς σημείο τα πεπραγμένα και τους λόγους του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγο μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας, χρησιμοποιώντας αρκετά μαθηματικά και οικονομικά μεγέθη, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα για το υψηλό πλεόνασμα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ισοδύναμα μέτρα, το τέταρτο Μνημόνιο και το τέλος της λιτότητας.

«Η προτροπή “φύγετε”, που απευθύνει η Ν.Δ., πλέον είναι αίτημα όλης της κοινωνίας» τονίζει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και ο χρόνος των εκλογών δείχνει να μετατίθεται χρονικά, συστήνει στα στελέχη του «να μη χαλαρώσουν» και να επιμείνουν στο στενό «πρέσινγκ» στην κυβέρνηση.

Εκτός των άλλων, πάντως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολλά και στις επικείμενες μάχες της Βουλής, με αποκορύφωμα την ψήφιση των νέων μέτρων, εκτός απροόπτου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πεποίθησή του είναι ότι θα δοθεί ακόμα μία ευκαιρία στους πολίτες να τον συγκρίνουν με τον πρωθυπουργό, την ίδια ώρα που επιμένει να εγείρει θέμα κοινοβουλευτικής λειτουργίας και απαξίωσης των διαδικασιών νομοθέτησης και κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Υπό το πρίσμα αυτό, την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με πρωτοβουλία του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να θέσει και πάλι θέμα «κατάχρησης εξουσίας» και «περιφρόνησης των θεσμών» εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς.

Επαφές στο Βέλγιο στη Σύνοδο του ΕΛΚ

Την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ακόμη έναν γύρο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες θα έχει σήμερα, Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το Brexit και τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί η Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και σε αυτό των γαλλικών εκλογών, που αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα. Η απόφαση των Βρετανών, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική». Ταυτόχρονα, δηλώνει υπέρμαχος μιας μεγάλης συμφωνίας αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα κράτη και στους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς, με συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση.

Σχετικά με τη μάχη για τη διαδοχή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι «η νίκη Μακρόν είναι η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάμεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισμού».

Με τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συναντηθεί πριν από περίπου 11 μήνες στο Παρίσι. Συνεργάτες του είχαν επισημάνει τότε ότι μπορεί να υπάρξει σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει, εφόσον τελικά ο Μακρόν διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.

Κατά τον ίδιο, ο δεύτερος γύρος στις 7 Μαΐου είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ εκφράζει την πίστη του ότι ο γαλλικός λαός «θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα