Βόμβα στη δίκη για τη Siemens

Κατάθεση-σοκ από τον πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη για το «μαύρο χρήμα»

«Μου είχαν πει ότι είχαν δωροδοκηθεί 50-75 υπάλληλοι του οργανισμού, αλλά εγώ είχα πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ»

Η Θέση μας: Η σκληρή στάση, εθνικά υπεύθυνη

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

Η (κοινή) λογική, η Ν.Δ. και η ΣΕΚΑΠ
Από τον Εκδότη, Ι. Ν. Φιλιππάκη

Ποινικές διώξεις στον Γιάννο και για τις φρεγάτες

Παράθυρο για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Ερανος υπέρ της Τουρκίας στη Θράκη!

Εκτός γραμμής Κυριάκου (για τον ΣΥΡΙΖΑ) ο Στυλιανίδης!

Ψάχνει για ελαφρυντικά τώρα ο παιδοκτόνος!

Τα φαντάσματα επιστρέφουν σε Ιταλία και Μεγ. Βρετανία

Κρίσιμες ώρες για την Κατερίνα

«Πόλεμος» Ποταμιού – Ν.Δ. για τα μάτια της Μάρκου

Πήρε μαζί στον… βυθό το «μυστικό» η 36χρονη!

Κατάθεση-σοκ Βουρλούμη: Ακουσα για δωροδοκίες 50-75 υπαλλήλων, αλλά έκανα πιο σοβαρά πράγματα!

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Με καθυστέρηση που αγγίζει τα όρια της… αιωνιότητας ξεκίνησε, 20 χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, η δίκη -επί της ουσίας- για τις χρυσές μίζες της Siemens και κυρίως για τη σύμβαση 8002/97 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων.

Τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας άνοιξε ο άλλοτε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμoύ Παναγής Βουρλούμης, για τον οποίο «η μεγάλης κλίμακας διαφθορά» στον ΟΤΕ αποτελούσε… παρωνυχίδα, αφού, όπως είπε, είχε… σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.

Θεωρεί δε ότι έκλεισε το θέμα με το ταξίδι του στη Γερμανία και τα στοιχεία που συνέλεξε από εκεί. Ο Παν. Βουρλούμης, που διετέλεσε πρόεδρος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και σε πρόσωπα που ενδεχομένως έβαλαν στην τσέπη χρήματα, αλλά οι διάλογοι που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικοί:

Εισαγγελέας: «Θεωρείτε ότι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχαν διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;»
Μάρτυρας: «Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα απο έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό».
Εισαγγελέας: «Λέτε στο βιβλίο σας ότι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα, που αφορούσε προμήθειες».
Μάρτυρας: «Ναι, εικάζω».
Εισαγγελέας: «Πώς το εννοείτε;»
Μάρτυρας: «Το εννοώ όταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει, πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες».
Σύνεδρος: «Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο, εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;»
Μάρτυρας: «Δεν έκανα καμία έρευνα».
Σύνεδρος: «Για ποιον λόγο; Δεν θα έπρεπε να ξέρετε ποιοι τυχόν δωροδοκήθηκαν; Είπατε ότι υπάρχει επηρεασμός από πωλητή; Δεν μπορούσατε να βάλετε τη σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κ.λπ.;»
Μάρτυρας: «Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω. Αυτό ήταν μια παρωνυχίδα! Το κάλυψα πηγαίνοντας στη Γερμανία».

Ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι στο ταξίδι στη Γερμανία πληροφορήθηκε για τους χρηματισμούς της Siemens. «Προέκυψε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει ότι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ – νομίζω ο Σίκατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens, τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν. Καταλήξαμε ότι, εκτός από την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία, καθώς εκεί ζημιά θεωρείται το ποσό που έχει δοθεί».

Πρόεδρος: «Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;»
Μάρτυρας: «Αυτό δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο ότι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ – μάλιστα, είχε πει 50 με 75».

Τσουκάτος

Οι πάνω από 60 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, με τον νομικό εκπρόσωπο του Θόδωρου Τσουκάτου, Διονύνη Γκούσκο, να λέει για την υπόθεση των 1.000.000 μάρκων, που κατηγορείται ότι έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό για να καταλήξουν στο ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως δέχονται και μάρτυρες: «Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε από προκαταρκτική ο κ. Τσουκάτος. Δεν δέχεται, βεβαίως, το κατηγορητήριο, κανένας από κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περί της προέλευσης των χρημάτων».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα