ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ

Οι συνέπειες έπειτα από την κόντρα με Σαββίδη

Θα ήθελα πολύ, πάρα πολύ, να είχε μάθει καλά ελληνικά και να τα μιλά μπροστά στην κάμερα ο Ιβάν Σαββίδης, έπειτα από τόσα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Θα ήθελα επίσης -δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου- να σταθμίζει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου – δουλειά ενός επιχειρηματία δεν είναι η ανάμειξη σε χωράφια που δεν γνωρίζει.

Αυτό, όμως, δεν με εμποδίζει και δεν πρέπει να εμποδίζει κανέναν Ελληνα το να αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος αυτός βάζει «πλάτη» και σώζει επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα. Αγόρασε το εμβληματικό «Μακεδονία Παλλάς» και το έσωσε από βέβαιο λουκέτο. Του ζητήθηκε να αγοράσει την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων και γίνουν οι χριστιανοί καπνοκαλλιεργητές της Θράκης δούλοι του προξενείου. Το έκανε. Αγόρασε τη Σουρωτή, η οποία προοριζόταν να πέσει στα χέρια πολυεθνικής. Και βεβαίως, δεν ανέλαβε απλώς τον ιστορικό ΠΑΟΚ, πλήρωσε, απ’ όσο ακούω, και τα χρέη του στο Δημόσιο.

Μπορεί ο Σαββίδης να μην έχει τον αέρα και το στιλ του παλαιού χρήματος -ενδεχομένως να είναι πολύ «μπρουτάλ» για κάποιους εδώ στην Αθήνα-, ωστόσο, μας αρέσει – δεν μας αρέσει, αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας για τη βόρεια Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Και, εκτός αυτού, ηγείται ενός ρεύματος που φουσκώνει, αλλά εμείς εδώ στην Αθήνα αδυνατούμε να διακρίνουμε: Μέσω ΠΑΟΚ προσφέρει στα λαϊκά στρώματα την ψευδαίσθηση ότι ο Βορράς σηκώνει κεφάλι. Αλλες δύο φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο, στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία: Το 1985, όταν ο «Δικέφαλος» πήρε πρωτάθλημα με την ευκαιρία και του εορτασμού των 2.300 ετών από την ίδρυση της πόλης, και το 1988, όταν η ταπεινή Λάρισα πήρε ανέλπιστα το πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στο κατεστημένο.

Οταν λοιπόν ένα κόμμα αποφασίζει στην παρούσα συγκυρία να τα βάλει με τον Σαββίδη, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να ψηφίσει μια τροπολογία διαγραφής προστίμων που προκάλεσαν άλλοι στη ΣΕΚΑΠ και όχι ο ίδιος, οφείλει να γνωρίζει και ποιες είναι οι συνέπειες. Η απουσία 15 βουλευτών από την ψηφοφορία που προκαλεί στο Κοινοβούλιο σήμερα η δυσκολία προσέγγισης με λαϊκά στρώματα του Βορρά (στα οποία θα οργιάσει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ) αύριο.

Γιατί, σώνει και καλά, πρέπει να κάνουν μάγκα τον Τσίπρα για τη ΣΕΚΑΠ σήμερα, για τη Νέα Φιλαδέλφεια αύριο, για το πώς θα αναδιαμορφωθεί ο χάρτης στα ΜΜΕ μεθαύριο, δεν το καταλαβαίνω… Και, το κυριότερο, δεν το καταλαβαίνουν αρκετοί βουλευτές που υπήρξαν νομιμόφρονες, πειθάρχησαν και καταψήφισαν την τροπολογία…

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα