Τεστ-σωτηρία για διάγνωση γλαυκώματος

Εντοπίζει τη νόσο (που οδηγεί σε τύφλωση) δέκα χρόνια νωρίτερα 

Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες τύφλωσης, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «κλέφτης της όρασης». Ενα νέο διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου μπορεί να διαγνώσει το γλαύκωμα ακόμη και δέκα χρόνια πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό σήμερα, συμβάλλοντας στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, που θεωρείται κλειδί για το «φρενάρισμα» της πάθησης και την πρόληψη της τύφλωσης.

Η νέα διαγνωστική τεχνική, που ονομάζεται DARC, ανιχνεύει την απόπτωση των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χάρη στην έγχυση μιας ειδικής, φθορίζουσας ουσίας και συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου πολύ πριν αρχίσει να δίνει συμπτώματα. Με τη βοήθεια της ουσίας ANX776, που χορηγείται ενδοφλεβίως στους ασθενείς, τα μη υγιή κύτταρα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της τυπικής οφθαλμολογικής εξέτασης σαν λευκές φθορίζουσες τελείες.

Εκτός από ασφαλής (στις πρώτες κλινικές δοκιμές η ουσία έγινε καλά ανεκτή από τους ασθενείς και δεν είχε καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια), η συγκεκριμένη μέθοδος είναι και ιδιαιτέρως οικονομική, αφού η εξέταση δεν προϋποθέτει την αγορά κάποιου επιπρόσθετου εξοπλισμού από εκείνον που διαθέτουν ήδη οι κλινικές και τα ιατρεία.

Ζωτικής σημασίας

«Ο έγκαιρος εντοπισμός του γλαυκώματος είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι τα συμπτώματά του δεν είναι πάντοτε εμφανή» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Francesca Cordeiro.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, όταν πια έχουν χάσει το ένα τρίτο της όρασής τους. Αν και η έγκαιρη έναρξη της αγωγής δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη όραση, σταματά την περαιτέρω επιδείνωση και αποτρέπει την απώλεια της όρασης. Η τεχνική θα μπορούσε να δώσει επίσης ελπίδα για την πρώιμη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η πολλαπλή σκλήρυνση, αφού ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος (απόπτωση) των κυττάρων στο πίσω μέρος του οφθαλμού αποτελεί μια πρώιμη ένδειξη και για αυτές τις παθήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα