Πόλεμος των εμπόρων για τις Κυριακές

Με προσφυγή στο ΣτΕ και ασφαλιστικά μέτρα θα στραφούν κατά του νέου νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων!

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν εκ νέου οι μικρομεσαίοι έμποροι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση νομοθετήσει για το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων 30-32 Κυριακές τον χρόνο.

Επειδή, μάλιστα, η απόφαση ενδέχεται να καθυστερήσει, θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου που αναμένεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετες στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, προγραμματίζουν απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου, ενώ για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις οκτώ θεσμοθετημένες.
Ολοι, πάντως, περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας και τον τρόπο που θα καθοριστούν οι τουριστικές περιοχές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των τριών φορέων καταφέρθηκαν κατά των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας και των πολυεθνικών, τονίζοντας ότι με δική τους πρωτοβουλία επανήλθε το θέμα των Κυριακών, ενώ υποδέχτηκαν με ειρωνικό τρόπο τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου περί εκσυγχρονισμού της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε τους θεσμούς dealers που σε συνεργασία με την κυβέρνηση διασφαλίζουν το μέλλον των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για συνταγματικό ατόπημα, με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι η απόφαση διευκολύνει μεγάλες αλυσίδες και εμπορικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μεγάλο κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1.750 ευρώ. Μέτρο εχθρικό για την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας και ευρύτερα την ανάπτυξη χαρακτήρισε το άνοιγμα των καταστημάτων ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων Παναγιώτης Κυριακούλας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη υπέρ 10 εμπορικών κέντρων, διώχνοντας τον τζίρο από τις τοπικές αγορές. Ανέδειξε επίσης το πρόβλημα της αμοιβής των εμποροϋπαλλήλων για την κυριακάτικη εργασία, λέγοντας ότι για το 30% υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα