ΔΕΗ: Προς πώληση και μονάδες υδρο-ηλεκτρικές

Αν και έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές η διάθεση μόνο του 40% των λιγνιτικών,διεθνείς όμιλοι ζητούν όλο το «πακέτο»!

Από τον
Φώτη Κόλλια

Aνοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παρά τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές για διάθεση μόνο του 40% του χαρτοφυλακίου λιγνιτικών μονάδων. Ο τελικός κριτής δεν θα είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι δανειστές, αλλά η αγορά.

Ισχυροί διεθνείς όμιλοι έχουν εδώ και μήνες μεταφέρει στη διοίκηση της ΔΕΗ την άποψη πως δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν μόνο για λιγνιτικές μονάδες και θέλουν στο «πακέτο» (ή στα «πακέτα») να ενταχθούν και υδροηλεκτρικές. Ολα, όπως υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν το σχέδιο, θα κριθούν το φθινόπωρο, καθώς τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το λεγόμενο «market test», ώστε να καταγραφούν οι απόψεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες.

«Αδίκημα»

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, που είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα η πώληση των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφήνοντας την επιχείρηση με τα «σαπάκια», άκουσε προχθές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να λέει πως ακόμα και οι σύγχρονες μονάδες είναι προς πώληση. Πρόκειται για την υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V», τη «Μελίτης Ι» κ.ά., οι οποίες κατά τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να πωληθούν. Προς το παρόν, πάντως, όλα βρίσκονται στο επίπεδο της θεωρίας. Το τι θα συμβεί στην πράξη για τις λιγνιτικές (και τις υδροηλεκτρικές) μονάδες της ΔΕΗ θα φανεί από τη μελέτη που θα παρουσιάσει ο σύμβουλος, τον οποίο καλείται να προσλάβει άμεσα η επιχείρηση.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ φαίνεται πως ζητά το αυτονόητο: Κατά τον υπολογισμό του 40% του λιγνιτικού δυναμικού να ληφθεί υπόψη πως εντός τριετίας θα τεθούν εκτός λειτουργίας μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 1.800 MW σε Καρδιά και Αμύνταιο.
Από τον Σεπτέμβριο, οπότε θα γίνει το market test, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, που -σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο- πρέπει να γίνουν οι διαγωνισμοί πώλησης λιγνιτικών μονάδων, θα υπάρχει χρόνος να προσγειωθούν όλοι στην πραγματικότητα, λένε στην αγορά ενέργειας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα