Η ώρα της αλήθειας για τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Τα αποτελέσματα της σημερινής μονομαχίας Λεπέν και Μακρόν μπορεί να προκαλέσουν σεισμό. Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τον νικητή

Από την
Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου

Εκλογές στη Γαλλία, «σεισμός» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελικά σήμερα διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ή δημοψήφισμα για το FREXIT, δηλαδή την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι πρόκειται να βγει από την κάλπη της 7ης Μαΐου 2017. Οπωσδήποτε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί δεν θα μοιάζει με εκείνη της επόμενης ημέρας των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Οπως, εξάλλου, δεν έμοιαζε και η περίοδος που προηγήθηκε των φετινών προεδρικών εκλογών με τις αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος.

Πολλές οι διαφορές του σήμερα από του τότε. Αλλοτε οι αντίπαλοι υποψήφιοι για την προεδρία που ξεχώριζαν από την αρχή ήταν βασικά δύο: Ο εκπρόσωπος της δημοκρατικής Δεξιάς και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις παρούσες εκλογές έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο των εκλογών… 11 υποψήφιοι! Για τους πέντε εξ αυτών η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση περιορίστηκε στο σύντομο πέρασμα από την τηλεοπτική οθόνη, ενώ ήταν εξαρχής γνωστό ότι ουδεμία περίπτωση υπήρχε να εκλεγούν πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας! Η παρουσία τους, όμως, στον προεκλογικό αγώνα δημιουργούσε μια κάποια σύγχυση στους ψηφοφόρους.

Ρευστό τοπίο

Τα προγνωστικά για τους άλλους έξι υποψηφίους του πρώτου γύρου δεν ήταν σαφή και άλλαζαν από τη μία ημέρα στην άλλη. Τελικά από τους έξι εναπομείναντες υποψηφίους του πρώτου γύρου οι τέσσερις συγκέντρωσαν ποσοστά γύρω στο 20% έκαστος, γεγονός που αποδεικνύει για ποιον λόγο ήταν… απρόβλεπτες οι προβλέψεις. Η μεγάλη διαφορά των φετινών εκλογών, εξάλλου, είναι ότι στον δεύτερο γύρο τα δύο μεγάλα κόμματα που ανταγωνίζονταν στο παρελθόν απουσιάζουν από τη σημερινή ψηφοφορία! Ο Φρανσουά Φιγιόν της Δεξιάς και ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών αποκλείστηκαν.

Ο πρώτος «κάηκε» λόγω της οικογενειακής αδυναμίας του για τη σύζυγό του Πηνελόπη και τα δύο παιδιά του, που μισθοδοτούσε ως βοηθούς του όταν ήταν πρωθυπουργός.
Ο δεύτερος, με το ισχνό 6,3% που έλαβε, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχασε κυριολεκτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του μαζί με τους ψηφοφόρους του! Μόνο το 2002 είχε αποκλεισθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τον δεύτερο γύρο και αντίπαλος του Ζακ Σιράκ ήταν τότε ο Ζαν Μαρί Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Στον «τελικό», στον σημερινό δεύτερο γύρο των εκλογών λοιπόν, ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ της Μαρίν Λεπέν, προέδρου του Εθνικού Μετώπου, και του Εμανουέλ Μακρόν, άνευ κόμματος και τέως υπουργού Οικονομικών της κυβερνήσεως του Φρανσουά Ολάντ – πρώτου Γάλλου προέδρου που δεν τόλμησε να υποβάλει υποψηφιότητα για δεύτερη προεδρική πενταετία και να εισπράξει την απογοήτευση των συμπατριωτών του, που εισέπραξε με το 6,3% ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.
Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές παρουσίαζαν ανέκαθεν ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για όλες τις χώρες του πλανήτη.

Αυτήν τη φορά, όμως, παρακολουθούνται με αγωνία από τις Βρυξέλλες, επειδή μόλις πριν λίγο προηγήθηκε το ΒΡΕΧΙΤ της Μεγάλης Βρετανίας, δημιουργώντας την πρώτη αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα ενδεχόμενο FREXIT κρίνεται ότι θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Μια έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα αυξηθεί και το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών και σε άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλείται να χάσει τότε την ταυτότητά της. Την πολιτική της εξόδου από τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει η Μαρίν Λεπέν, η οποία τάσσεται υπέρ μιας χαλαρής συνομοσπονδίας ευρωπαϊκών κρατών με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία τους και της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο.

Μέσο εκβιασμού

Κατά τη γνώμη της «το ευρώ δεν είναι νόμισμα, αλλά μέσο εκβιασμού των ευρωπαϊκών λαών, το οποίο πεθαίνει ήδη». Το ευρώ, ισχυρίζεται η Λεπέν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συμβόλαια μεγάλων επιχειρήσεων και όχι στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Ποια θα είναι η στάση σας έναντι της Ελλάδας στην περίπτωση που, αν εκλεγείτε πρόεδρος, θα άλλαζε η σχέση της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση; Είναι στο πρόγραμμά σας να βοηθήσετε την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση;» ρώτησα τη Μαρίν Λεπέν.
«Ναι. Βεβαίως. Η τιμωρητική πολιτική που ακολουθείται είναι αισχύνη. Θα θέσουμε τέλος στην πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα. Η Ελλάδα, ως μητέρα της δημοκρατίας, θα αντιμετωπιστεί στο ύψος της πολιτιστικής συμβολής της» απάντησε η Μαρίν Λεπέν.

Οι αναποφάσιστοι σε ρόλο ρυθμιστή

Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, οι δύο αντίπαλοι διεξήγαν την προεκλογική εκστρατεία τους περισσότερο, θα έλεγε κανείς, με αντεπιθέσεις και λιγότερο με ανάπτυξη του προγράμματός τους, πράγμα όμως που κούρασε τους ψηφοφόρους, σημαντικό ποσοστό των οποίων δήλωνε αναποφάσιστο μέχρι και λίγες ώρες πρωτού ανοίξουν οι κάλπες. Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι «όργωσαν» τη Γαλλία από την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου και προσπάθησαν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που ψήφισαν υπέρ των ηττημένων αντιπάλων τους. Ο Φρανσουά Φιγιόν αμέσως μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής έσπευσε να ζητήσει από τους οπαδούς του να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν. Η στάση του δεν εκτιμήθηκε εξίσου από όλους τους οπαδούς της Δεξιάς, δεδομένου μάλιστα ότι έπειτα από έναν μήνα θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές και θα ψηφίσουν φυσικά εναντίον του Μακρόν.

Εκτιμάται ότι ένας αριθμός οπαδών του Φιγιόν θα ψηφίσει με κρύα καρδιά τον Μακρόν, ένας άλλος αριθμός συντηρητικών θα ψηφίσει τη Λεπέν και ένας άλλος αριθμός θα απέχει. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, που συγκέντρωσε το 19% των ψήφων στον πρώτο γύρο, δήλωσε αρχικά ότι δεν δίνει γραμμή στους οπαδούς του, που είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όπως αυτοί κρίνουν. Κατόπιν πιέσεων που του ασκήθηκαν, ο Μελανσόν δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο, αλλά επιτέθηκε στον Μακρόν λέγοντάς του ότι «καλά θα κάνει ο Μακρόν, αντί να τον υβρίζει, να αποσύρει τη μεταρρύθμιση που έκανε ως υπουργός στον νόμο για το δικαίωμα εργασίας. Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τον νόμο.

Είναι λογικό, βέβαια, να μην επιθυμεί ο Μελανσόν να στείλει τους ψηφοφόρους του στην αγκαλιά του Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται και ως αριστερός κατά τις περιστάσεις, χρησιμοποιώντας τη θητεία του στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολαντ.
Ο Μελανσόν δεν επιθυμεί να αυξήσει τα ποσοστά του Μακρόν εις βάρος του δικού του κόμματος, ενώ θα τον εξυπηρετούσε να αποτύχει ο Μακρόν και να συγκεντρώσει ο ίδιος όλους για τις βουλευτικές εκλογές τους αναποφάσιστους και αμφιταλαντευόμενους της Αριστεράς.

Αρα η στάση του Μελανσόν μάλλον ευνοεί τη Μαρίν Λεπέν. Εξάλλου, Λεπέν και Μελανσόν είναι εξίσου αντιευρωπαϊστές και τάσσονται υπέρ της διαλύσεως του ΝΑΤΟ, που δεν έχει πλέον λόγο υπάρξεως. Επίσης, και οι δύο πολιτικοί τάσσονται εναντίον της μετεγκαταστάσεως των γαλλικών επιχειρήσεων σε ξένες χώρες, αφήνοντας τους Γάλλους εργαζομένους στην ανεργία. Μπορεί το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να κατηγορείται ως ναζιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, εν τούτοις συγκεντρώνει το ένα τέταρτο του σώματος των ψηφοφόρων, επομένως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον ρόλο του στις πολιτικές εξελίξεις της Γαλλίας, ούτε να χαρακτηρίσει ναζιστές τους Γάλλους πολίτες που το ψηφίζουν.

Η Μαρίν κοντά στους εργαζομένους

Το Εθνικό Μέτωπο σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στις τάξεις των οικονομικώς ασθενεστέρων. Η δύναμή του είναι μεγαλύτερη στις περιοχές του Βορρά, όπου έχει αυξηθεί η ανεργία επειδή έχουν κατεβάσει τα ρολά πολλά εργοστάσια και στον Νότο.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι, το Εθνικό Μέτωπο σημειώνει χαμηλά ποσοστά. Το ακόλουθο επεισόδιο που συνέβη πρόσφατα στην Αμιέν αποδεικνύει τη δύναμη της Μαρίν Λεπέν στον Βορρά και στην εργατική τάξη. Η διεύθυνση του εργοστασίου της WHIRLPOOL που απασχολεί 290 εργάτες αποφάσισε να κλείσει την εκεί μονάδα του και να μετεγκατασταθεί στην Πολωνία. Οπως είναι φυσικό, οι εργάτες που θα μείνουν άνεργοι ξεσηκώθηκαν. Η Μαρίν Λεπέν μετέβη επιτόπου την περασμένη εβδομάδα, συνομίλησε με τους εργαζομένους που την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και τους δήλωσε ότι στο πρόγραμμά της έχει προβλέψει να λάβει μέτρα για να μη συνεχίζεται η απομάκρυνση των επιχειρήσεων από τη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στην ίδια πόλη και απευθυνόταν την ίδια ώρα στους συνδικαλιστές. Μόλις τον πληροφόρησαν για την επίσκεψη της Μαρίν Λεπέν στο εργοστάσιο, έσπευσε και αυτός να συναντήσει τους εργαζομένους. Τον υποδέχθηκαν όμως με σφυρίγματα και φωνές αποδοκιμασίας και δεν του επέτρεψαν να μπει στον χώρο του εργοστασίου. Εν μέσω σφυριγμάτων και διαμαρτυριών, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι, όταν γίνει πρόεδρος, θα φροντίσει να επιβληθούν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες εναντίον της Πολωνίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως η οποία να απαγορεύει την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εξάλλου δηλώσει ότι θα καταργήσει τον γαλλικό ΕΝΦΙΑ, χωρίς να διευκρινίζει όμως ότι η υπόσχεση αυτή θα αφορά μόνο τα ιδιαίτερα χαμηλής αξίας ακίνητα!

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, μπορεί να εκμεταλλευθεί άλλες περιπτώσεις, όπου αντί σφυριγμάτων δέχεται χειροκροτήματα από τους παρισταμένους. Αυτές τις ημέρες επισκέφθηκε ένα εβραϊκό νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί θύματα των Γερμανών, καθώς και το σημείο στην όχθη του Σηκουάνα από όπου πριν από 22 χρόνια μερικοί φανατικοί οπαδοί του Εθνικού Μετώπου είχαν σκοτώσει έναν μουσουλμάνο πολίτη.

Με τις επισκέψεις αυτές ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να υπενθυμίσει μια αντισημιτική δήλωση του Ζαν Μαρί Λεπέν -για την οποία τον διέγραψε από το το κόμμα η Μαρίν- και να κερδίσει τις ψήφους των Εβραίων πολιτών και των μουσουλμάνων κατηγορώντας τη Μαρίν Λεπέν για ρατσισμό, επειδή ζητάει περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος και καταδικάζει τον εξισλαμισμό της Γαλλίας.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα