Θεραπεία της υπογονιμότητας στους άνδρες

Οταν οι όρχεις έχουν πληγεί από ραδιενέργεια ή χημειοθεραπεία

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Μία οικογένεια κυττάρων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση ζημιάς που μπορεί να έχει προκληθεί (εξαιτίας τυχόν έκθεσης σε ραδιενέργεια ή στα τοξικά των φαρμάκων χημειοθεραπείας) στον ιστό των όρχεων, όπου παράγεται υγιές σπέρμα, εντόπισαν με πειράματά τους σε ποντίκια οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τώρα αναζητούν το αντίστοιχο των κυττάρων αυτών στον άνθρωπο, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για τη θεραπεία της υπογονιμότητας που έχει ως αιτία κάποια κυτταρική βλάβη στους όρχεις. Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στη δημοσίευση των συμπερασμάτων της πειραματικής έρευνάς τους στο «Journal of Experimental Medicine», εντόπισαν στους όρχεις των πειραματόζωων μία οικογένεια κυττάρων τα οποία ονόμασαν Miwi2. Τα ποντίκια που δεν διέθεταν αυτούς τους ρυθμιστές έκφρασης γονιδίων στους όρχεις δεν εμφάνιζαν τη λειτουργία της κυτταρικής αναγέννησης για την αποκατάσταση βλάβης ή τραυματισμού. Τα Miwi2, εξηγούν οι επιστήμονες, συμπεριφέρονται σαν βλαστοκύτταρα, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην επιδιόρθωση των ιστών.

Η έρευνα, εφόσον εντοπιστεί το αντίστοιχο των Miwi2 στον άνθρωπο, θα έχει εφαρμογή στην αποκατάσταση της γονιμότητας, κυρίως σε αγόρια της προεφηβικής ηλικίας που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες για τη θεραπεία καρκινικών όγκων, καθώς δεν μπορούν, όπως συμβαίνει με ενήλικες άνδρες που υποβάλλονται σε αντίστοιχη αντικαρκινική αγωγή, να αποθηκεύσουν σπέρμα για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους και με δεδομένο ότι οι όρχεις έπειτα από τέτοιες θεραπείες σταματούν να παράγουν υγιές σπέρμα.

Ευαίσθητοι

Οι όρχεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε βλάβες από παράγοντες όπως η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, γεγονός που οδηγεί συνήθως σε στειρότητα.
Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την επιδιόρθωση της βλάβης με εσωτερικούς κυτταρικούς μηχανισμούς, παρότι η διαδικασία με την οποία λειτουργούν τα κύτταρα τύπου Miwi2 δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας -βιολόγος με εξειδίκευση στα βλαστοκύτταρα στο Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου- υποστηρίζει πάντως ότι και μόνο ο εντοπισμός και η αποκωδικοποίηση αυτών των κυττάρων αποτελεί άλμα στην κατανόηση των μηχανισμών αναγέννησης κυττάρων στους όρχεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα