24 κατηγορούμενοι στη μεγάλη δίκη της μίζας

114 δημόσια νοσοκομεία υπέστησαν ζημιά 12.000.000 ευρώ από τα υπερκοστολογημένα προϊόντα της Depuy

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Μίζες-μαμούθ κατηγορούνται ότι εισέπραξαν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων από την εταιρία Depuy, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, καθώς υπερκοστολογούσαν ορθοπεδικά είδη που τοποθετούσαν σε ασθενείς έως και 35%, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και στους φορολογουμένους. Σύμφωνα μάλιστα με τις Αρχές, οι γιατροί εισέπρατταν σε παροχές, δώρα και χρήματα περίπου το 20% του ποσού της υπερκοστολόγησης.

Χθες, πρώτη ημέρα της δίκης, οι εκπρόσωποι των 114 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, που φέρεται ότι υπέστησαν ζημιά η οποία αγγίζει τα 12.000.000 ευρώ, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής σε βάρος των συνολικά 24 κατηγορουμένων (στελέχη της Depuy, επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων), που φέρεται ότι από το 2000 έως το 2006 συνήργησαν, δωροδόκησαν ή δωροδοκήθηκαν σε 114 νοσοκομεία, ώστε να προωθηθούν τα ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρίας.

Η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2017, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, λόγω χωρητικότητας. Η συνολική ζημιά αγγίζει τα 11.593.452 ευρώ.

Η πρώτη καταδίκη για το σκάνδαλο ήρθε, πάντως, στα τέλη Μαρτίου (αφού είχε διαχωριστεί από τη δίκη της Αθήνας) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος τριών πανεπιστημιακών γιατρών, για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές από 11 έως 14 έτη, αλλά ανέστειλε την ποινή τους. Η ζημιά που φέρεται ότι προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία Ιπποκράτειο, «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι επωφελήθηκαν κατά 1.500.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα