Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση

Ολοήμερα όλα τα δημοτικά και κατάργηση των πανελλαδικών

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη μετατροπή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Από κοινού με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου παρουσίασαν ένα τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως master, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, η εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας, των Θρησκευτικών και των τεχνικών μαθημάτων. Πέραν των θεμάτων εκπαίδευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Αναφερόμενος στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ΤΕΙ της χώρας, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι το πανεπιστήμιο θα έχει τετραετούς φοίτησης τμήματα, ενώ θα ιδρυθούν και διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ.
Μένοντας στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξήγγειλε την αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως master, ικανοποιώντας με αυτή την απόφαση ένα πάγιο αίτημα των αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταρρύθμιση στο λύκειο, τονίζοντας ότι «σχεδιάζουμε τη ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, κάτι που θα οδηγήσει στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, μια διαδικασία η οποία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδιάβλητη, αλλά και απάνθρωπη και εξοντωτική. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση, που συνεπάγεται λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες, κάτι που σημαίνει ότι το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σημείωσε ότι όλα τα δημοτικά θα είναι ολοήμερα από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς και πως είναι στόχος της κυβέρνησης να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στους 22.
Τέλος, εξήγγειλε τη δημιουργία 11 νέων ειδικών σχολείων, η οποία θα συνοδευθεί από την πρόσληψη 10.700 εκπαιδευτικών για τη στελέχωση της Ειδικής Αγωγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα