«Πύρρειος» η νίκη για τον Μακρόν

40% τον ψήφισε για να εμποδίσει τη Λεπέν να κερδίσει, ενώ μόνο ένα 20% όσων τον υποστήριξαν πιστεύει στο πρόγραμμά του!

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Καθώς περνούν οι μέρες και… κατακάθεται η «σκόνη» των εκλογών, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, που αρκετές φορές είναι σκληρή.

Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, το 40% των ψηφοφόρων του νέου προέδρου τον ψήφισε μόνο και μόνο για να εμποδίσει τη Μαρίν Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ενώ μόνο το 20% των ανθρώπων που τον ψήφισαν πιστεύει σ’ αυτόν και στο πρόγραμμά του, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση των στοιχείων της δημοσκόπησης.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι το 11,5% -ποσοστό-ρεκόρ- ψήφισε λευκό ή άκυρο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του απέναντι και στους δύο υποψηφίους.
Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη του ο Μακρόν, καθώς θα αποτελέσουν ενδεχόμενα «αγκάθια» που θα καθορίσουν την προεδρία του.

Προς το παρόν, ωστόσο, ο 39χρονος έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο νέος πρόεδρος ξεκινά την κρίσιμη μάχη γνωρίζοντας πολύ καλά ότι για να κυβερνήσει χρειάζεται ξεκάθαρη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ανακοίνωση

Ο Μακρόν έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψει «στις αρχές της εβδομάδας» τους υποψηφίους του κινήματός του και στις 577 εκλογικές περιφέρειες, δεσμευόμενος ότι οι μισοί θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και θα είναι νέοι στην πολιτική.

Την ίδια ώρα, παλαιότεροι και νεότεροι πολιτικοί της Γαλλίας δηλώνουν «παρών» στις επερχόμενες εκλογές. Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε χθες το πρωί ότι το κόμμα του «έχει πεθάνει» και πως ο ίδιος επιθυμεί την «καταγραφή» του στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν, όπως επίσης και να είναι υποψήφιος με την προεδρική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος, να «αναστηθεί» μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, προχωρώντας σε μια «σημαντική επανίδρυση» για να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα. Ο Μοσκοβισί κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση να απευθυνθεί «στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης» μετά το «μήνυμα συναγερμού» των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο έλαβε σχεδόν 11.000.000 ψήφους.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που θέλει να εισέλθει δυναμικά στην Εθνοσυνέλευση; Σύμφωνα με το «Le Parisien», η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές «για προσωπικούς λόγους».

Σάλος για τα επινίκεια με (ημίγυμνες) χορεύτριες στο Λούβρο

Με το… καλησπέρα ξεκίνησαν τα παράπονα για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, λίγη ώρα μετά τη νίκη του στις γαλλικές εκλογές, ο νέος πρόεδρος βρέθηκε πάνω στη σκηνή που είχε στηθεί έξω από το Λούβρο, όπου νωρίτερα καλλίγραμμες κοπέλες φορώντας κόκκινα εσώρουχα χόρεψαν υπό τους ήχους της μουσικής που έπαιζε dj.

Η παρουσία, ωστόσο, των χορευτριών, που θύμιζε τα μπαλέτα του Moulin Rouge, προκάλεσε ποικίλες -και όχι τόσο θετικές- αντιδράσεις, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι γύρισε την πλάτη του στα φεμινιστικά ιδεώδη.
Η Αν Σεσίλ Μελφέρτ, πρόεδρος ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφερε σχετικά: «Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες με κόκκινα εσώρουχα που βρίσκονται στο Λούβρο και τι συμβολίζουν; Δεν το καταλαβαίνω».

«Είμαι συγκλονισμένος από τα ρούχα που φορούν αυτές οι χορεύτριες του Μακρόν. Είναι με τα εσώρουχά τους; Είναι αυτή η εικόνα της Γαλλίας;» διερωτήθηκε ένας χρήστης στο twitter, ενώ μια άλλη έγραψε: «Μοιάζει με Eurovision».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα