Αποκατάσταση εξπρές για τα εγκαύματα

Βομβαρδίζουν με βλαστοκύτταρα τον πληγωμένο δερματικό ιστό

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Πρωτοποριακή μέθοδος «βομβαρδισμού» του κατεστραμμένου από έγκαυμα δέρματος με βλαστοκύτταρα για την ταχεία αποκατάσταση του ιστού εφαρμόστηκε με επιτυχία σε μεγάλη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ και αναμένει έγκριση των αρμόδιων επίσημων φορέων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την εφαρμογή της στα νοσοκομεία.

Οι γιατροί λαμβάνουν δείγμα υγιούς δέρματος του ασθενούς και από αυτό παράγουν στο εργαστήριο βλαστοκύτταρα σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Τα βλαστοκύτταρα χορηγούνται μέσω συσκευής που μοιάζει με «πυροβόλο» (εξ ου και η ονομασία της SkinGun, δηλαδή όπλο δέρματος), την οποία ανέπτυξε η εταιρία RenovaCare.

Το κατεστραμμένο από το έγκαυμα δέρμα ψεκάζεται με τα βλαστοκύτταρα (είναι μέσα σε ειδικό διάλυμα), με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το δέρμα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη δοκιμή πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε μία εβδομάδα. Σε τρεις με έξι εβδομάδες στις δύο πειραματικές εφαρμογές, στις οποίες χορηγήθηκαν αντίστοιχα 24.000.000 και 17.000.000 βλαστοκύτταρα, η δερματική βλάβη είχε αποκατασταθεί πλήρως και το αναγεννημένο δέρμα δεν διέφερε στο παραμικρό από το υγιές, ούτε σε εμφάνιση ούτε σε λειτουργίες.

Διαρκούσε μήνες

Μέχρι σήμερα η αποκατάσταση εκτεταμένων εγκαυμάτων απαιτούσε θεραπεία διάρκειας πολλών εβδομάδων ή και μηνών, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς, ενώ η κυτταρική αναγέννηση που κάνει μόνος του ο οργανισμός συχνά οδηγεί σε ατέλειες, ουλές και ορατά σημάδια που μένουν μόνιμα.

Επίσης, στο παρελθόν οι γιατροί υποχρεώνονταν να προβούν και σε μεταμοσχεύσεις ιστού από άλλες περιοχές του δέρματος για να υποβοηθήσουν την ανάπλαση. Η αναγέννηση αρχίζει από την περίμετρο του εγκαύματος και προχωρεί σταδιακά και αργά για να καλύψει όλη την κατεστραμμένη περιοχή. Με τη νέα μέθοδο η κυτταρική ανάπλαση αρχίζει την ίδια στιγμή σε όλη την έκταση της κατεστραμμένης περιοχής της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα, πέραν από ταχύτατη, να είναι και ομοιόμορφη. Η ερευνητική ιατρική ομάδα συνεχίζει την πειραματική εφαρμογή του SkinGun σε συνολικά 60 ασθενείς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα