Πρώτα πλάνα από Καζαντζάκη

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Από τη 
Γιώτα Βαζούρα

Χαίρομαι που ήμουν άνθρωπος. Aνθρωπος και Eλληνας». Η παραπάνω φράση, αλλά και οι σκόρπιες εικόνες και ήχοι που «μυρίζουν» Κρήτη, κυριαρχούν στο πρώτο σποτάκι της πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης», η οποία θα βγει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο. Το φιλμ αποτελεί μια προσωπογραφία του συγγραφέα και τα γυρίσματα, διάρκειας έξι μηνών, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.

«Μία από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί να αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να φυσάει ελαφρό αγεράκι και να αρμενίζει στο Αιγαίο. Δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πως γίνεται να είναι αλλιώς ο παράδεισος» ακούγεται από τη Μαρίνα Καλογήρου (υποδύεται τη σύντροφο του συγγραφέα Ελένη) στο 30 δευτερολέπτων τρέιλερ που μας δίνει μια πρώτη γεύση για το τι θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Φυσικά, το πρόσωπο που δεσπόζει είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος υποδύεται τον συγγραφέα σε μία από τις φάσεις της ζωής του. Τον Νίκο Καζαντζάκη σε μικρή ηλικία ενσαρκώνει ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής, ενώ ο Στέφανος Ληναίος τον υποδύεται σε ώριμη ηλικία.

Μαζί τους βρίσκονται οι Θοδωρής Αθερίδης (Ζορμπάς), Αργύρης Ξάφης και Μαρία Σκουλά, οι οποίοι υποδύονται τους γονείς του συγγραφέα. Ο ηθοποιός Νίκος Καρδώνης ενσαρκώνει τον Αγγελο Σικελιανό. Ακόμη, συμμετέχουν η Αμαλία Αρσένη (Εύα Σικελιανού), η Γιούλικα Σκαφιδά (Ιτκα), ο Alexandros Kollatos (Ζυλ Ντασσέν), η Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη) και η Anthoula Katsimatides στον ρόλο της «Καλής μάγισσας». 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στον πρόσφατα χαμένο Στάθη Ψάλτη, ο οποίος παίζει στο φιλμ υποδυόμενος έναν ηγούμενο της Μονής Σινά. 
Η ταινία την περίοδο αυτή βρίσκεται στο στάδιο της μετα-παραγωγής (post production). Γυρίσματα έγιναν -εκτός από την Κρήτη- στην Αθήνα, στην Αίγινα, στη νότια Γαλλία, στο Βερολίνο αλλά και στη Βιένη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του φιλμ www.kazantzakismovie.com. Τη διανομή της ταινίας έχει αναλάβει η Audio Visual, η οποία είχε κάνει και τη διανομή του προηγούμενου φιλμ του Σμαραγδή, «El Greco».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα