Τον διευθυντή του FBI «καρατόμησε» ο Ντ. Τραμπ

Η απόλυση (ύποπτη κατά την αντιπολίτευση) οφείλεται, επισήμως, στον λάθος χειρισμό της υπόθεσης των e-mails της Χίλαρι Κλίντον

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αιφνίδια απομάκρυνση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι από τη θέση του, με εντολή του προέδρου Τραμπ. Η ξαφνική απόλυση του Κόμι- την οποία ο ίδιος έμαθε από τις ειδήσεις- σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή που έγινε θεωρείται εξαιρετικά ύποπτη από πολλούς στην Ουάσινγκτον.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο διευθυντής του FBI είχε ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας για την έρευνα της υπηρεσίας του σχετικά με την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αλλά και τους ενδεχόμενους δεσμούς μεταξύ συνεργατών του Αμερικανού προέδρου και Ρώσων αξιωματούχων.

Επισήμως η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απομάκρυνση του Κόμι είναι ο τρόπος με τον οποίο ο 56χρονος -πρώην πλέον- διευθυντής του FBI διαχειρίστηκε την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον και ειδικότερα η απόφασή του να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις. Στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο Τραμπ στον Κόμι αναφέρει ότι ο επικεφαλής του FBI δεν «ήταν ικανός να διευθύνει αποτελεσματικά την υπηρεσία του».

Ωστόσο, Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι ο Κόμι απομακρύνθηκε επειδή ηγούνταν της έρευνας του FBI σχετικά με τη Ρωσία και τον ρόλο που έπαιξε στις αμερικανικές εκλογές. Αμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητου δικαστή που θα αναλάβει τη ρωσική έρευνα, θεωρώντας ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο να υποψιάζονται ότι η απομάκρυνση του Κόμι εντάσσεται σε μια προσπάθεια να θαφτεί η υπόθεση. Ο γερουσιαστής Τζέιμς Λίχι από την πλευρά του θεωρεί «παράλογη» την επίσημη δικαιολογία απόλυσης του Κόμι. «Παραπέμπει απευθείας στον Νίξον» είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 να αποπέμψει τον ανεξάρτητο δικαστή Αρτσιμπαλντ Κοξ, ο οποίος ερευνούσε το σκάνδαλο του Watergate, που τελικά προκάλεσε την πτώση του τότε Αμερικανού προέδρου.

Eνώ όλοι ασχολούνταν με την «καρατόμηση» Κόμι, ο Τραμπ συνάντησε στον Λευκό Οίκο τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και στη συνεργασία τους για επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Στον αέρα η επίσκεψη Ερντογάν λόγω στήριξης Κούρδων από ΗΠΑ

«Στον αέρα» βρίσκεται η συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, η οποία αναμενόταν για την ερχόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας (YPG), τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες και συνεργάτες του PKK! Μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της τουρκικής πλευράς.

«Τόσο το PKK όσο και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά, παρά μόνο την ονομασία τους. Κάθε όπλο που αποκτούν συνιστά απειλή για την Τουρκία» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σε πιο υψηλούς τόνους, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε ότι η απόφαση θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσινγκτον.

Την ελπίδα η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ερντογάν ευχήθηκε οι σύμμαχοι της Τουρκίας να βρεθούν δίπλα στην Αγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις και να ανακαλέσουν το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση.

Η απόφαση των ΗΠΑ στηρίχτηκε στις προτάσεις των Αμερικανών στρατηγών και ιδιαιτέρως του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις, με το επιχείρημα ότι οι Κούρδοι του YPG απέδειξαν στα πολεμικά πεδία ότι διαθέτουν τη στρατιωτική ισχύ για να νικήσουν τους τζιχαντιστές. Για να ανατρέψουν την απόφαση -κάτι που δεν κατάφεραν τελικά-, αλλά και να προλειάνουν την επίσκεψη Ερντογάν, βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν.
Αν, πάντως, ο «σουλτάνος» ανακοινώσει την αναβολή της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απόφαση, αυτό θα σημάνει ευθεία σύγκρουση με τους Αμερικανούς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα