Η Κάλλας σε 200 ντοκουμέντα

Από το αυτόγραφο που υπέγραψε στα 15 της ως το διαβατήριο και το πιστοποιητικό θανάτου της για πρώτη φορά σε μία έκθεση

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί η καλλιγραφική υπογραφή της M. Kalogeropoulou να μην προδίδει σε κάποιους αμέσως την ταυτότητά της, όμως η φωτογραφία της τα λέει όλα, μια και όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τη θρυλική υψίφωνο Μαρία Κάλλας.

Αυτό το σπάνιο ντοκουμέντο, μια ταυτότητα της «La divina», της «θείας», όπως αποκαλούνταν η Μαρία Κάλλας, μαζί με το πρώτο αυτόγραφο που υπέγραψε σε ηλικία 15 ετών και τον αγαπημένο χρυσό σταυρό της είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που θα έχει την ευκαιρία να περιεργαστεί το κοινό μέσα από τις προθήκες του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β & Μ Θεοχαράκη.

Πρόκειται για την έκθεση «Μαρία Κάλλας. Ο μύθος ζει» (εγκαινιάζεται στις 15 Μαΐου), στην οποία παρουσιάζονται 200 και πλέον προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην εντυπωσιακή συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου.

Αντιπροσωπευτικά έργα

Για τη συγκέντρωση του υλικού αυτού, μάλιστα, ο συλλέκτης πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες αναζητώντας προσεκτικά όλα εκείνα τα αντιπροσωπευτικά έργα που διατρέχουν τα σημαντικότερα χρόνια της ζωής της: ξεκινώντας δηλαδή από την εφηβική περίοδο και τους πρώτους μεγάλους διεθνείς ρόλους της και φτάνοντας ως το τέλος της ζωής της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα εκτεθούν το διαβατήριο και η ταυτότητά της, το πρώτο αυτόγραφό της, το πιστοποιητικό θανάτου της, μια τούφα από τα μαλλιά της που είχε χαρίσει στον αγαπημένο της μπάτλερ, αλλά και μια ατζέντα με ιδιόχειρα γραμμένες τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όλων των προσωπικοτήτων της εποχής.

Ακόμη ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τον χρυσό σταυρό της θρυλικής σοπράνο, ένα κόσμημα το οποίο φορούσε όταν εκείνη πέθανε και που αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή -προτού εκείνη καεί- από κάποιο συγγενικό πρόσωπό της.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται μια παρτιτούρα της «Τραβιάτα», στην οποία επάνω η ίδια είχε γράψει την ελληνική μετάφραση προκειμένου να μπορέσει να την αποστηθίσει, καθώς και κοστούμια, έπιπλα, φορέματα από ρεσιτάλ και παραστάσεις, τσάντες, κοσμήματα αλλά και πίνακές της.

Τέλος, εκτίθενται και ενθυμήματα της ίδιας της Κάλλας, όπως ένα μαντίλι της μεγάλης σοπράνο του προηγούμενου αιώνα Μαρίας Μαλιμπράν, την οποία θαύμαζε η Κάλλας, το αγαπημένο φλιτζάνι του Αριστοτέλη Ωνάση, αντικείμενα από τη θαλαμηγό «Χριστίνα» αλλά και επιστολές από πρόσωπα με τα οποία συναναστράφηκε, όπως η Γκρέις Κέλι, η δούκισσα του Ουίνδσορ και ο Λόρενς Ολίβιε.
Να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της έκθεσης έχουν κάνει οι Φώτης Παπαθανασίου και Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

Η καδένα που φορούσε ο Ωνάσης

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στη χρυσή καδένα που φιλοξενείται στην έκθεση. Πρόκειται για ένα κόσμημα (δώρο της Μαρίας Κάλλας), το οποίο ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε διαρκώς περασμένο στον λαιμό του. Σε αυτό κρέμονταν ένα μενταγιόν με την Παναγία και ένας χρυσός
κόφτης πούρων.

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Μαρία Κάλλας. Ο μύθος ζει» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β & Μ Θεοχαράκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα