Τα Τίρανα προκαλούν πάλι με τη «Μεγάλη Αλβανία»!

Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για πάγια προεκλογική τακτική για να τραβήξουν ψήφους

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ποντάρουν στον εθνικισμό για λίγες ψήφους παραπάνω όσοι μιλούν για τη «Μεγάλη Αλβανία», εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, θίγοντας την ιδέα της ένωσης όλων των Αλβανών, που κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται στο βαλκανικό προσκήνιο δυναμιτίζοντας το υφιστάμενο πολιτικό status quo. 

Η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία άλλοτε από επίσημα χείλη και άλλοτε από εθνικιστικές ομάδες τίθεται στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, ξυπνώντας παλιές διαμάχες που βρίσκονταν σε ύπνωση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, «προμοτάρεται» από την εξασθένηση της ευρωπαϊκής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια. 

Ηγέτες της περιοχής θυσιάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στον βωμό της ψηφοθηρίας και καταφεύγουν σε εθνικιστικούς μύθους, τζογάροντας με τον φανατισμό των οπαδών τους. 
Λάδι στη φωτιά έριξε η συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο «Politico», ο οποίος έκανε λόγο για τον σχηματισμό μιας μικρής ένωσης μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει να αποσύρει το ζήτημα της ένταξης της μικρής χώρας -όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο- στην Ενωση. Την ιδέα του Ράμα, πάντως, φαίνεται ότι συμμερίζεται ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο οποίος, αρνούμενος μεν πως ετέθη ζήτημα «Μεγάλης Αλβανίας», δεν απέρριψε το σχέδιο. 

Και επειδή οι πολιτικές ισορροπίες στα Βαλκάνια έχουν την τάση να λειτουργούν ως ντόμινο, ο Γιουνούζ Μουσλίου, επικεφαλής του Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί, υπερθεμάτισε, λέγοντας πως οι αλβανοκρατούμενες πόλεις της Σερβίας «θα έπρεπε να υπαχθούν σε μια ένωση Κοσόβου – Αλβανίας». «Η Σερβία θα πρέπει να είναι ευγνώμων που οι Αλβανοί δεν ζητούν ακόμη περισσότερα εδάφη», κατέληξε, σημαίνοντας συναγερμό στο Βελιγράδι. 

Και κάπου στο φόντο όλων αυτών, οι βουλευτές στο Κόσοβο, χθες, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ισά Μουστάφα, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός του Μαΐου. 
Με πρόταγμα τη μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και τη δημιουργία δυσπιστίας, 78 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου καταψήφισαν την κυβέρνηση, δημιουργώντας μια νέα εστία αποσταθεροποίησης στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα