Φιστικοβούτυρο Σερρών στην αγορά της Αμερικής

Το στοίχημα του Χρ. Αγριανίδη, που ήδη εξάγει σε επτά χώρες

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Πλώρη για τις Ηνωμένες Πολιτείες βάζει το σερραϊκό φιστικοβούτυρο, που τολμά, με «όπλο» την υγιεινή σύνθεσή του, να χτυπήσει την πόρτα της αμερικανικής αγοράς, της «μητέρας» του φιστικοβούτυρου. Η σερραϊκή εταιρία Ελληνικός Καρπός (Φυστίκια Αμμουδιάς Σερρών), της οικογένειας Αγριανίδη, ήταν η πρώτη που δημιούργησε φιστικοβούτυρο στην Ελλάδα, το οποίο όμως καμία σχέση δεν έχει με αυτό των ΗΠΑ, που περιέχει φοινικέλαιο, ζάχαρη και αλάτι. Το σερραϊκό φιστικοβούτυρο είναι 100% φυσικό προϊόν και αποτελεί ουσιαστικά πολτό φιστικιού χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. 

Η εταιρία, μια οικογενειακή μονάδα παραγωγής ξηρών καρπών και επεξεργασίας φιστικιού που έκανε γνωστή την Αμμουδιά πέρα από τα όριά της, ετοιμάζει για τους σκοπούς της εξόρμησής της στις ΗΠΑ μια νέα, ακριβή σειρά φιστικοβούτυρου, με τρεις κωδικούς. Η Ελληνικός Καρπός εξάγει ήδη το φιστικοβούτυρό της στο Ντουμπάι, στο Μπαχρέιν, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Νότια Κορέα και την Αυστρία, ενώ αναζητά συνεχώς νέες αγορές, έχοντας θέσει ως στόχο οι εξαγωγές της να φτάσουν στο 50% του τζίρου της, από 5% που είναι σήμερα. 
«Οταν ξεκινήσαμε εμείς την παραγωγή, το φιστικοβούτυρο δεν υπήρχε ως προϊόν στην Ελλάδα. Ολο το μάρκετινγκ είναι δικό μας. Αργότερα ακολούθησαν και άλλοι» λέει στη «δημοκρατία» ο Τάσος Αγριανίδης, γιος του ιδρυτή της εταιρίας Χρήστου Αγριανίδη.

Πώς άρχισαν όλα

Η Ελληνικός Καρπός ιδρύθηκε το 2000 και έψηνε το φιστίκι από τα χωράφια της Αμμουδιάς σε έναν μικρό φούρνο. Στη συνέχεια άρχισε να επεξεργάζεται και άλλους ξηρούς καρπούς, και το 2005 παρότρυνε τους αγρότες της περιοχής να αναβιώσουν την καλλιέργεια φιστικιού στα εδάφη τους. Το 2012 η εκσυγχρονισμένη μονάδα του Χρήστου Αγριανίδη προχώρησε και στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, θέλοντας να εξελίξει το προϊόν της, και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από την αγορά. Σήμερα η εταιρία διαθέτει πέντε κωδικούς φιστικοβούτυρου: 100% φυσικό, με κομμάτια φιστικιού, με καραμέλα, με πραλίνα και με μέλι. 

Αυτή την περίοδο και βλέποντας τις παραγωγικές ανάγκες της να αυξάνονται, η Ελληνικός Καρπός ετοιμάζει νέες εγκαταστάσεις στην Αμμουδιά, μια επένδυση 400.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα