Ερευνα: Πού πονάει η Υγεία!

Το 60% θεωρεί ότι «βουλιάζει» η ποιότητα της περίθαλψης και το 80% ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει τις φαρμακευτικές ανάγκες

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Εξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι υποχωρεί η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης, και μάλιστα η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω (74%), τα οποία έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Alco, που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο «Health Innovation Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μάλιστα, μέσα από τα συμπεράσματα της έρευνας φαίνεται ότι το αίτημα αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλού επιπέδου παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Οι ερωτώμενοι αξιολόγησαν τον τομέα της Υγείας σε υψηλότερη θέση ακόμη και από αυτόν της Παιδείας, αναφορικά με την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Σχεδόν καθολική, εξάλλου, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει επαρκώς τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών.

Ταυτόχρονα, πάνω από έξι στους δέκα θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υποβάθμιση των Ελλήνων σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αλλωστε, μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Καινοτομία

Ο Matti Arvela, μέλος του PhRMA Innovation Forum (PIF), στην ομιλία του τόνισε ότι «ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, με κινητήριο μοχλό την καινοτομία και κύριο ωφελούμενο τον ασθενή, είναι δυνατό να διαμορφωθεί μέσω εποικοδομητικού διαλόγου με την Πολιτεία και αξιοποίησης της διαθέσιμης τεχνογνωσίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε ότι το υπάρχον φοροεισπρακτικού τύπου καθεστώς έχει ήδη εξαντλήσει τις ανοχές της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα