Στα «σκαριά» πυρηνικός σταθμός και στη Βουλγαρία

Λίγο μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για εργοστάσιο στην Τουρκία, η Σόφια αναζητεί επενδυτές για αντιδραστήρα στον Δούναβη! 

Από την
Ελενα Στάθου –
Ελευθερόγλου

Μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, άλλο ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά, αυτή τη φορά στην -επίσης γειτονική μας- Βουλγαρία!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Σόφια ψάχνει ιδιώτες επενδυτές για να χτίσει στο Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη, έναν πυρηνικό σταθμό, η κατασκευή του οποίου είχε ακυρωθεί πριν από πέντε χρόνια. Για αυτόν τον σκοπό ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βουλγαρία είχε ακυρώσει το έργο στο Μπέλενε το 2012, καθώς είχε αποτύχει να εξασφαλίσει ξένα κεφάλαια, ενώ παράλληλα υφίστατο πολλές πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Αποζημίωση

Αναγκάστηκε, μάλιστα, να πληρώσει στη Rosatom, την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας που θα προμήθευε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αποζημίωση άνω των 600.000.000 ευρώ, εξαιτίας της ακύρωσης του έργου, αξίας 10 δισ. ευρώ.

Εκτοτε η Βουλγαρία συνδέθηκε με δίκτυο φυσικού αερίου με τη γειτονική Ρουμανία, ενώ επιδιώκει να συνδέσει το δίκτυο αυτό με τις γειτονικές χώρες της (Ελλάδα, Τουρκία και Σερβία), ώστε να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές ενέργειας. Οι Αρχές της Βουλγαρίας έχουν ήδη δηλώσει ότι το Μπέλενε μπορεί να χτιστεί χωρίς κρατικές εγγυήσεις ή υποχρεωτικές μακροπρόθεσμες κυβερνητικές συμβάσεις αγοράς ενέργειας.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Βουλγαρίας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγικό ιδιωτικό επενδυτή για να αναπτύξει το έργο». Κατά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μπορίσοφ, συμπλήρωσε το γραφείο Τύπου, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν το κοινό συμφέρον τους να χτιστεί ο κόμβος του φυσικού αερίου σε βουλγαρικό έδαφος.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία κόμβου στο λιμάνι της Βάρνας, στον Εύξεινο Πόντο, όπου θα αποθηκεύεται και θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα στη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα