Β. Κορέα: Νέα πρόκληση με πύραυλο δίπλα στη Ρωσία!

Ακόμη βαρύτερες κυρώσεις ζήτησε ο Τραμπ. Οργή και από την Ιαπωνία

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο «θερμοκέφαλος» ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν και το πρωί του Σαββάτου η Βορειοκορεάτισσα αξιωματούχος για θέματα ΗΠΑ Χόε Σον Χούι είχε δηλώσει ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε να έχει έναν διάλογο με την Ουάσινγκτον, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα ξημερώματα της Κυριακής η εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ήρθε να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια.

Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου, με μεγαλύτερο βεληνεκές από εκείνους που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα η Πιονγιάνγκ. Ο πύραυλος έκανε «πτήση» περίπου 30 λεπτών, φτάνοντας σε ύψος 1.995 χιλιομέτρων και έπεσε περίπου 700 χιλιόμετρα ανατολικά, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, 96 χιλιόμετρα από το Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας. Αν και όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων «η πτήση δεν συνάδει με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», το ύψος στο οποίο έφτασε και η διάρκεια του «ταξιδιού» δείχνουν ότι, αν είχε εκτοξευθεί από την κατάλληλη γωνία, θα μπορούσε να είχε φτάσει 4.506 χλμ. μακριά!

Ανησυχία

Οι πρόεδροι Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ εξέφρασαν την ανησυχία τους «για την κλιμάκωση των εντάσεων» – ο τελευταίος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Σκληρή ήταν η απάντηση Τραμπ, που ζήτησε βαρύτερες κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να «προκαλέσει» τη ρωσική αντίδραση, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ότι ο πύραυλος βρέθηκε «πολύ κοντά σε ρωσικό έδαφος». «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε έκανε λόγο για μια «σοβαρή απειλή» για το Τόκιο. Την εκτόξευση καταδίκασαν επίσης ως «απειλή κατά της παγκόσμιας ασφάλειας» η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο μεταξύ, χθες ΗΠΑ και Ιαπωνία ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα