Ιούνιο η ρύθμιση με τις 120 δόσεις!

Για χρέη σε Ταμεία από 3.000 έως 20.000 ευρώ και με «κούρεμα» σε προσαυξήσεις και πρόστιμα

Τις λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, με έκπτωση ή ακόμη και συνολική διαγραφή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις (που παρουσίασε η «δημοκρατία»), επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Πρόκειται για ρύθμιση από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές και κάτω των 20.000 ευρώ ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή. Οπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η εν λόγω ρύθμιση θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου η εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα ισοδυναμεί με ολική διαγραφή των προσαυξήσεων. Η επιλογή των 60 δόσεων θα οδηγεί σε μείωση προσαυξήσεων κατά 75%, ενώ οι 120 δόσεις σε μείωση κατά 35%.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2016, ενώ δεν αποκλείονται και όσοι έχουν ενεργές ρυθμίσεις.

Από 35% ως και 80%

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών από 3.000 ως 20.000 ευρώ θα είναι έτοιμη ως το τέλος Ιουνίου, ενώ το «κούρεμα» προσαυξήσεων και προστίμων θα κυμαίνεται από 35% ως και 80%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όλη διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης με ληξιπρόθεσμα χρέη θα υποβάλλει την αίτησή του μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπου βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων θα εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ρύθμισης, που θα προβλέπει τόσο τον αριθμό των δόσεών του όσο και το «κούρεμα» των προσαυξήσεών του.

Η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ κάθε οφειλέτη, με βάση κριτήρια όπως το ύψος της οφειλής, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη, η περιουσιακή κατάστασή του και ο τζίρος της εταιρίας του τα τελευταία χρόνια.
Μετά τη ρύθμιση ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα αναστέλλεται και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων εναντίον του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα