Τέλος οι πόνοι από οστεοαρθρίτιδα

Ενα μόριο αποκαθιστά τους κατεστραμμένους χόνδρους και καταργεί τα συνεχή χειρουργεία

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Μία πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης των κατεστραμμένων από οστεοαρθρίτιδα χόνδρων των αρθρώσεων ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η νέα μέθοδος υπόσχεται σε λίγα χρόνια να καταστήσει οριστικά παρελθόν τις επώδυνες αρθροπλαστικές επεμβάσεις αλλά και τις επεμβάσεις αντικατάστασης -που, πέρα από τις επιπλοκές τους (προκαλούν συχνά θρομβώσεις και μολύνσεις), σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν επαναλαμβανόμενα χειρουργεία χωρίς να βάζουν οριστικό τέλος στους πόνους, ενώ απαιτείται αρκετός χρόνος μετά την επέμβαση για να επανέλθουν οι αρθρώσεις σε κανονική λειτουργία.

Η ερευνητική ομάδα της Νέας Υόρκης υπό τον δρα Bruce Cronstein ανακάλυψε ένα μόριο το οποίο δρα προστατευτικά ενάντια στη φθορά του χόνδρου. Οπως απέδειξαν με πειράματά τους σε ποντίκια, η ενέσιμη χορήγησή του σταματά τις εκφυλιστικές επιπτώσεις της οστεοαρθρίτιδας.
Οι ερευνητές χορήγησαν διάλυμα υψηλής περιεκτικότητας σε αδενοσίνη στους συνδέσμους πειραματόζωων και πρόλαβαν την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Cronstein, όταν τα επίπεδα της αδενοσίνης μειώνονται ή η αντίδραση του οργανισμού σε αυτήν περιορίζεται, αρχίζει η αποσύνθεση του χόνδρου. Αυτό σημαίνει ότι η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μη επεμβατικές θεραπείες της αρθρίτιδας.

Η πρωτοποριακή αμερικανική έρευνα (τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Nature Communications») έρχεται σε μικρή χρονική απόσταση από δημοσίευση μελέτης του τεχνολογικού ινστιτούτου του Queensland, σύμφωνα με την οποία τα προβλήματα στους χόνδρους που προκαλεί η ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας επιδεινώνονται από τη μεγάλη κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Η διατροφή αυτή εξασθενεί τις αρθρώσεις και παράλληλα εντείνει τους πόνους όσων πάσχουν από αρθρίτιδα. Αντιθέτως, καταπραϋντική δράση στους πόνους αλλά και επιβραδυντική στη φθορά που προκαλεί η πάθηση παρατηρήθηκε ότι έχει το λάδι καρύδας, καθώς εμπεριέχει λαυρινικό οξύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα