Ο «σουλτάνος» με… κομμένα φτερά πάει στον Λευκό Οίκο

Συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και δεν τον έχει πείσει για τον μη εξοπλισμό των Κούρδων

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει σήμερα με «κομμένα φτερά» στην Ουάσινγκτον για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αποτυχία της κυβέρνησής του να πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην εξοπλίσουν την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG) της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν μέχρι πρότινος ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς του Τραμπ. Μετά την εκλογή του, μάλιστα, ο Ερντογάν ευελπιστούσε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα άλλαζε την πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Συρία και τις σχέσεις της με τους Κούρδους, καθώς επίσης και τη στάση της απέναντι στον «μεγάλο εχθρό» του, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε αναμονή

Το σχέδιο για την ανακατάληψη της Ράκα, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με τη βοήθεια των Κούρδων του YPG, ανήκε στην κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το έθεσε σε αναμονή, καθώς ήθελε να εξετάσει άλλες πιθανές επιλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία πρότεινε να αναλάβει την εκπαίδευση αρκετών αραβικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη Ράκα. Η πρότασή της αυτή, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Την περασμένη εβδομάδα κορυφαίοι στρατιωτικοί και υπεύθυνοι ασφαλείας από την Τουρκία μετέβησαν στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να αναιρέσει την απόφασή της για εξοπλισμό των Κούρδων, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας παρέδωσε στο αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Φετουλάχ Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ζητώντας πάλι την έκδοσή του.

Οι Αρχές των ΗΠΑ παρέλαβαν το αίτημα, ευχαρίστησαν τον υπουργό και… τον έστειλαν σπίτι του! Πάντως, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες ευελπιστούν ότι θα βρουν στοιχεία για τη δημιουργία μιας «θετικής ατζέντας», ειδικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική και την εμπορική δραστηριότητα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα