Μουσεία με ανοικτές αγκάλες

Γιορτάζουν τη διεθνή ημέρα τους και περιμένουν το κοινό από 18 έως 21 Μαΐου για δωρεάν ξεναγήσεις και αφιερώματα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τα μουσεία γιορτάζουν στις 18 Μαΐου! Ενα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ετοιμάσει για την προσεχή Πέμπτη (κάποια αρχίζουν νωρίτερα τους εορτασμούς ή τους παρατείνουν) τα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, προσκαλώντας το κοινό να πάρει μέρος σε αυτό. Μάλιστα, το θέμα των φετινών δράσεων είναι οι «Αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και, ως είθισται, η είσοδος εκείνη την ημέρα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Ο τιμώμενος πολιτιστικός οργανισμός για το 2017 είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στις 19 Μαΐου. Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω πολιτιστικό ίδρυμα εγκαινιάστηκε το 2005 και στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μέσα σε αυτό το κτίριο οι κάτοικοι των Καλαβρύτων υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας.

Για φιλίστορες

Πώς θα τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τα υπόλοιπα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας; Από τις 18 έως τις 21 Μαΐου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα πραγματοποιείται για τους φιλίστορες θεματική περιήγηση με τίτλο «Λανθάνουσες ιστορίες από την Επανάσταση του 1821».

• Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς μάς προσκαλεί την προσεχή Παρασκευή σε ένα θεατρικό δρώμενο στις γειτονιές της Καλλιθέας. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της περιοχής και την Ομάδα Δον Κιχώτες διοργανώνεται ένα ευφάνταστο καλλιτεχνικό δρώμενο, το οποίο θα ταξιδέψει το κοινό στους δρόμους της πόλης.

• Μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεματικές ξεναγήσεις στα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (στις 18, 19 και 21 Μαΐου) αλλά και…

• το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο το άλλο Σάββατο μάς περιμένει να γνωρίσουμε από κοντά τα έργα της κινητής φωτογραφικής έκθεσής του με τίτλο «Μεθ’ ορμής Ακαθέκτου. Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821-1945». Για την παρακολούθηση των παραπάνω δράσεων είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

• Στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στη βασίλισσα Αμαλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρόγραμμα με τίτλο «Η Αμαλία αποκαλύπτει κρυφές ιστορίες από τη ζωή της στο παλάτι», στο οποίο περιλαμβάνονται ξεναγήσεις στον χώρο του παλαιού ανακτόρου, που θα συνδέσουν τη ζωή της Αμαλίας στην πόλη των Αθηνών με τα εκθέματα του μουσείου.

• Ενα «γεμάτο» πρόγραμμα δράσεων έχει ετοιμάσει το Μουσείο Μπενάκη. Στις 18/05 οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ένα ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης στο κτίριο της Κουμπάρη (12.00-17.00), ενώ στο παράρτημα, στην οδό Πειραιώς, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις φωτογραφικές συλλογές του ιδρύματος. Το προσωπικό του μουσείου θα επιλέξει κάποια μοναδικά κομμάτια από τη φωτογραφική συλλογή του 19ου αιώνα και θα τα παρουσιάσει σε μικρές ομάδες (ώρα έναρξης 11.00).

Τριήμερο δράσεων στην Ακρόπολη

Οσοι βρεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης εκείνη την ημέρα (η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη) θα δουν για πρώτη φορά, μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή της «Κόρης με τον πόλο», και θραύσματα του αγάλματος, τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρότινος στις αποθήκες του μουσείου. Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου το μουσείο διοργανώνει στους χώρους του το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως και το 449 π.Χ.», ενώ το Σάββατο (γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων) στις 20.30 ο πιανίστας Θεόδωρος Οικονόμου θα δώσει ρεσιτάλ. Η είσοδος εκείνο το βράδυ θα είναι ελεύθερη από τις 20.00 και μετά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα