Γιατί ο «σουλτάνος» έφυγε «παγωμένος» από τις ΗΠΑ

Απέσπασε ψυχρότητα και αόριστες δηλώσεις περί φιλίας, παρά τις μεγάλες προσδοκίες του 

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Τ υπικό και μάλλον «παγωμένο» χαρακτηρίστηκε το πρώτο τετ α τετ Τραμπ και Ερντογάν προχθές στον Λευκό Οίκο. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Ουάσινγκτον με πολλές προσδοκίες -είχε σκοπό να ζητήσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, την άρση της στήριξης της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία, αλλά και το πράσινο φως για μία τουρκική επιχείρηση στο Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ-, έφυγε μάλλον με… άδεια χέρια.

Σε μια καθ’ όλα τυπική συνάντηση, το μόνο που φάνηκε να «απέσπασε» ο Ερντογάν ήταν η αμερικανική στήριξη στη μάχη κατά του PKK. Ως αποτέλεσμα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε περίσσευαν η ψυχρότητα, τα παγωμένα χαμόγελα, οι αόριστες δηλώσεις περί φιλίας, τα ευχολόγια και οι γενικόλογες υποσχέσεις περί ενίσχυσης της «στρατηγικής σύμπραξης» και των «εξαιρετικών σχέσεων» των δύο χωρών.

Γενικά, υπήρχε η διάθεση να δοθεί η εντύπωση ότι όλα πάνε καλά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της βαθιάς και πολύπλευρης σχέσης ΗΠΑ και Τουρκίας. «Η παρουσία των YPG-PYD στην περιοχή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» αρκέστηκε να δηλώσει ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία οι δύο άνδρες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Το μόνο στο οποίο οι δύο πρόεδροι φάνηκε να συμφωνούν ήταν στην ανάγκη και στην πρόθεση συνεργασίας τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ουάσινγκτον: Διαμαρτυρίες και τραυματισμοί

Λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, πάνω από 20 Κούρδοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, για να διαμαρτυρηθούν κατά των πολιτικών του Τούρκου προέδρου στην Τουρκία, στη Συρία και στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό κατά του Ερντογάν, όμως στο σημείο βρέθηκαν και υποστηρικτές του Ερντογάν και η κατάσταση σύντομα ξέφυγε από τον έλεγχο. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννέα ατόμων, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από αυτούς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα