ΒΓΗΚΕ… ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ

Ο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο δέχθηκε «ήττες» για Κούρδους και Γκιουλέν!

ΟΕρντογάν πήγε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Τραμπ, με το σύνθημα «Πηγαίνουμε για να βάλουμε τελεία και παύλα», εννοώντας ότι θα μπει τέρμα, κυρίως σε δύο ζητήματα. Το ένα είναι η υποστήριξη και η ιδιότυπη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, και το άλλο η «ανοχή» που δείχνουν οι ΗΠΑ στον Γκιουλέν. Και αφού εξασφάλιζε αυτό το «τελεία και παύλα», ο Ερντογάν φιλοδοξούσε να ανοίξει νέα σελίδα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Περιμέναμε με αγωνία να μάθουμε τι διαμείφθηκε μεταξύ των δύο ανδρών ή, για την ακρίβεια, τη στάση που τήρησε ο Τραμπ στην αμετροέπεια και στους λεονταρισμούς του Ερντογάν.

Πριν διαρρεύσει οτιδήποτε, το πρώτο συμπέρασμα βγήκε όταν είδαμε τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, μετά την 25λεπτη συνάντησή τους. Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Τραμπ και στους δημοσιογράφους, είπε τα εξής: «Οποια κι αν είναι η χώρα που παίρνει ως συνομιλητές της τις τρομοκρατικές οργανώσεις YPG και PYD, αυτό σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με την παγκόσμια συμφωνία που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα», εννοώντας την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αλλά η έκφραση τρομοκράτες που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν δεν υπήρχε στην αγγλική μετάφραση που έγινε για τον Τραμπ. Ο μεταφραστής δεν μετέφρασε τη λέξη «τρομοκράτες» και αναφέρθηκε σε αυτές τις οργανώσεις απλώς ως PYD – YPG.

Μετά τη συνάντηση, παρότι ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι «συζητήθηκε ο αγώνας εναντίον όλων τρομοκρατικών οργανώσεων», έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν το θέμα με τον ίδιο τρόπο με την Τουρκία και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωσή τους. Οι ΗΠΑ μιλώντας για την τρομοκρατία αναφέρθηκαν μόνο στο ISIS και το ΡΚΚ.

Ενώ η αμερικανική πλευρά δεν ανέφερε καθόλου το ζήτημα Γκιουλέν και Ζαράμπ, ούτε στις δηλώσεις στους δημοσιογράφους ούτε στα επίσημα έγγραφα, έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα-έκπληξη. Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς, που ήταν παρών στη συνάντηση, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση και την έκδοση στην Αμερική του ιερέα Αντριον Μπράνσον, ο οποίος φυλακίστηκε ως μέλος του δικτύου Γκιουλέν.

Σάββας Καλεντερίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα