«Εσβησε» ο πρωτοπόρος της ελληνικής ναυτιλίας

Εφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Αλαφούζος σε ηλικία 93 ετών

Εφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο επιχειρηματίας Αριστείδης Αλαφούζος, σε ηλικία 93 ετών. Γεννημένος στην Οία της Σαντορίνης, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Είχε την επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά, στο εργοστάσιο λιπασμάτων της πόλης και, στα τέλη του 1953, ανέλαβε την κατασκευή του συγκροτήματος νικελίου στη Λάρυμνα. Το 1956 ίδρυσε την τεχνική εταιρία «Αριστείδης Αλαφούζος», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.

Από το 1964 ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε αρχίσει να ασχολείται με τη ναυτιλία, όταν ο ναυτιλιακός κόσμος περνούσε σοβαρή κρίση. Αγόρασε το πρώτο μεταχειρισμένο πλοίο του το 1965 και έως το 1967 είχε συνολικά πέντε μεταχειρισμένα φορτηγά. Ανοιξε γραφείο στο Λονδίνο, όπου έμεινε έως τον Απρίλιο του 1988. Το 1967 παρήγγειλε δύο πλοία στα ναυπηγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα φορτηγό Freedom από την ΙΗΙ του Τόκιο και δύο χρόνια αργότερα παρήγγειλε πέντε γερμανικά Liberty, με την επιτυχημένη πορεία του να εκτοξεύεται.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατείχε 42 νεόκτιστα φορτηγά, κατασκευασμένα κυρίως στην Ιαπωνία. Ιδρυσε την Glafki (Hellas) Maritime Company και την Kyklades Maritime Corporation, οι οποίες από το 1980 είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών.

Το 1985 ο Αλαφούζος μπήκε στην αγορά των πετρελαιοφόρων, όταν, εκμεταλλευόμενος την κρίση στη ναυτιλία, αγόρασε 16 πετρελαιοφόρα ηλικίας 3-10 ετών σε χαμηλό κόστος. Από τα τέλη του 1980 ξεκίνησε να παραγγέλνει καινούργια πλοία, αποκτώντας 17 πετρελαιοφόρα κυρίως από την Ιαπωνία. Το 1988 αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Αριστείδης Αλαφούζος και η σύζυγός του Ελένη απέκτησαν δύο γιους, τον Ιωάννη και τον Θεμιστοκλή, οι οποίοι ασχολούνται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη ναυτιλία, και επτά εγγόνια.
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Αριστείδη Αλαφούζου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει και τόνισε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος ξεχώρισε για την εργατικότητα και το όραμά του, ενώ συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα