Αστυνομικοί και πυροσβέστες σε θέση «μάχης»

Σε θέση «μάχης» παραμένουν αστυνομικοί και πυροσβέστες για το νέο ειδικό μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας, με τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους να προαναγγέλουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με σκοπό την ακύρωση των διατάξεων που συρρικνώνουν τα εισοδήματά τους.

Παρά τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο και τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών για άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε να διορθωθούν λάθη και να αποκατασταθούν αδικίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες παραμένουν επιφυλακτικοί και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ούτε βήμα.

Αποχώρηση

«Σε ένδειξη καλής θέλησης, αποχωρήσαμε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Ωστόσο, δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας, δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που μας δικαιώνουν» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος, μετά το τέλος της «κατάληψης» στο γραφείο του κ. Χουλιαράκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από μέλη της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), το νέο ειδικό μισθολόγιο στα Σώματα Ασφαλείας φέρνει μειώσεις που για τους περισσότερους πυροσβέστες κυμαίνονται από 1 ως 140 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 470 ευρώ. «Με το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, γίνονται περικοπές ύψους 1.000.000 ευρώ μηνιαίως στα Σώματα Ασφαλείας. Καταργούνται επιδόματα, δεν υπολογίζονται πέντε μήνες προϋπηρεσίας για την ένταξή μας σε μισθολογικά κλιμάκια, πλήττονται ιδιαιτέρως οι χαμηλόμισθοι και οι νέοι συνάδελφοί μας. Ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΕΑΠΣ Αναστάσιος Μανιάτης.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, εν όψει και της έναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές και διευκρίνισε ότι θα διατηρηθούν αρκετά επιδόματα (θέσης ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, υπερωριακής απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα, οικογενειακής παροχής κ.ά.).

Γερ. Κόντος