«Κόκκινος» συναγερμός στη Β. Κορέα για ενδεχόμενη προληπτική επίθεση από ΗΠΑ

Στη Βόρεια Κορέα έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν -όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης- έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι άμυνες σε στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, φοβούμενος ενδεχόμενο αμερικανικό προληπτικό χτύπημα.

Συγκεκριμένα, ο δικτάτορας φέρεται ότι έλαβε την απόφαση αυτή περί τα μέσα Απριλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να ισοπεδωθεί με πυραύλους Τόμαχοκ αεροπορική βάση στη Συρία, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά που είχε προηγηθεί και είχε θύματα αμάχους στην επαρχία Ιντλίμπ.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, έκαναν πρόβα επίθεσης για την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής της Πιονγιάνγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι πιθανή μια μεγάλη σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα και ότι παραμένουν στο τραπέζι όλες οι επιλογές, αλλά ο ίδιος θέλει να λυθεί η κρίση ειρηνικά, πιθανώς με την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, τάσσεται πάντως υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς αντιμετώπισης της Πιονγιάνγκ, αλλά έχει πει ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να υποχωρήσει στην επιμονή της για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, προτού καταστεί εφικτός ο διάλογος.