Η «κατάρα» της ακρίδας χτύπησε τον Αη Στράτη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το ακριτικό νησί, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρανίου τόπο

Από τον
Στάθη Βασιλόπουλο

Σε σύγχρονη «πληγή του Φαραώ» εξελίσσεται για τον Αγιο Ευστράτιο η επέλαση των ακρίδων, που έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του ακριτικού νησιού και καταβροχθίζουν τη χλωρίδα. Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται το 2009 και πέρυσι έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

Υστερα από αίτημα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης στους πληγέντες, που περιλαμβάνουν καταβολή αποζημιώσεων, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων και δωρεάν παροχή ζωοτροφών.

«Ο Αγιος Ευστράτιος καταστρέφεται. Οι ακρίδες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε οι κάτοικοι θα το εγκαταλείψουν. Πρέπει με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους ακρίτες να παραμείνουν στο νησί» λέει στη «δημοκρατία» o αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κωνσταντίνος Αδαμίδης.

Οι αρμόδιοι φορείς, στην προσπάθειά τους να εξολοθρεύσουν τις ακρίδες, αποφάσισαν να ρίξουν στη μάχη βιολογικά - οικολογικά «όπλα», καθώς αεροψεκασμοί με φάρμακα δεν έγιναν ποτέ, εξαιτίας της αντίδρασης των κατοίκων. Τους επίγειους ψεκασμούς ανέλαβε ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αντώνη Τσαγκαράκη.

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο εφαρμογές και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά» σημειώνει ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος προανήγγειλε την προμήθεια ειδικών σκευασμάτων από την Αμερική, «ιδιαίτερα αποτελεσματικών στην αντιμετώπιση των ακρίδων». Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μοναχοί του Αγίου Ορους έκαναν αγιασμό και λιτανεία σε περιοχές του Αη Στράτη, προκειμένου να απαλλαγεί το νησί από τα επιθετικά έντομα, που έχουν κατασπαράξει δέντρα και φυτά.