Ολύμπια: Ο τελευταίος χορός

Ενας κύκλος 73 χρόνων κλείνει απόψε για τη Λυρική με την όπερα «Ρέα», που έκανε ποδαρικό το 1944

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Επειτα από 73 ολόκληρα χρόνια, αμέτρητες όπερες, παραστάσεις μπαλέτου αλλά και παραγωγές οπερέτας, το θέατρο Ολύμπια, το ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας, που υπήρξε η έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σήμερα το βράδυ ολοκληρώνει τον κύκλο του.

Το κτίριο παύει να είναι η έδρα του πολιτιστικού οργανισμού (πλέον οι εγκαταστάσεις έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα) και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό από την παρουσίαση του έργου με το οποίο έκανε ποδαρικό το 1944, στην οδό Ακαδημίας: Με την όπερα «Ρέα» του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα, ένα έργο το οποίο είναι βασισμένο στο ποιητικό κείμενο του Πολ Μιλιέ, του διάσημου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα. Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, της συζύγου του κυβερνήτη από τη Γένοβα Σπίνολα, για τον Ελληνα αθλητή Λυσία στη Χίο το 1400 μ.Χ.

Σε διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή

Η όπερα σήμερα το βράδυ θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Διαμαντή. Τους βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένοι Ελληνες μονωδοί Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος και πολλοί ακόμη. «Επάνω στη σκηνή της γράφτηκαν σελίδες πολιτισμού και γνώσης. Είναι μεγάλη χαρά και ευθύνη για μένα να συμμετέχω σε αυτή τη γιορτή, που μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αλλά ανοίγει τον δρόμο σε νέες περιπέτειες» αναφέρει ο κ. Διαμαντής.Η σπουδαία όπερα, με την οποία εγκαινιάστηκε το θέατρο Ολύμπια ως έδρα της Λυρικής, είχε ανέβει την 1η Απριλίου του 1944 με τα σημαντικότερα ονόματα του λυρικού ρεπερτορίου: τη Μιρέιγ Φλερύ, τον Νίκο Γλυνό και τον Τίτο Ξηρέλλη, ενώ η μουσική διεύθυνση ήταν του Αντίοχου Ευαγγελάτου, πατέρα του διακεκριμένου σκηνοθέτη Σπύρου.

Το εντυπωσιακό θέατρο σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Σταύρο Χρηστίδη στο πνεύμα του παριζιάνικου εκλεκτικισμού. Εκεί στεγάστηκε οριστικά η έδρα της Λυρικής έπειτα από μια εξαετή περιπλάνηση του οργανισμού ως τμήμα διάφορων άλλων πολιτιστικών φορέων, όπως του Εθνικού Θεάτρου. Το 1944 στην αίθουσα, η οποία αργότερα έμελλε να πάρει το όνομά της, εμφανίστηκε και η νεαρή αλλά πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια Μαρία Καλογεροπούλου, η γνωστή Μαρία Κάλλας.

Η ταλαντούχα υψίφωνος συμμετείχε στην όπερα του Ντ'Αλμπέρ «Στον κάμπο», λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές για το ταλέντο της. Το 1950 το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Mετοχικού Tαμείου Yπαλλήλων Tραπέζης Eλλάδος, το οποίο έναν χρόνο αργότερα προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με στόχο την ανέγερση ενός νέου κτιρίου, που θα περιλάμβανε και θέατρο, το οποίο θα ήταν ιδανικό για τη στέγαση της Λυρικής. Το πρώτο βραβείο πήρε ο αρχιτέκτονας Πάνος Τσολάκης, ενώ τα εγκαίνια του ολοκαίνουργιου θεάτρου Ολύμπια έγιναν το 1958 με την εξαιρετική όπερα «Αΐντα».

• Info: Η «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα), στις 20.00.