Η Ελλάδα αγνοεί εκατομμύρια

Ουραγοί στις κλινικές μελέτες και στα 30 δισ. ευρώ κονδύλια που «ρίχνουν» στην Ευρώπη οι φαρμακοβιομηχανίες

Από τη
Ρίτα Μελά

Κάθε χρόνο, οι φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν στον τομέα των κλινικών μελετών περισσότερα από 75 δισ. ευρώ διεθνώς και πάνω από 30 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκά.
Ωστόσο, η… χρεοκοπημένη χώρα μας, παρόλο που «διψά» για ζεστό χρήμα, λαμβάνει λιγότερα από 80.000.000 ευρώ από τον «κουμπαρά» των 30 δισ. που υπάρχουν διαθέσιμα στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι το Βέλγιο, που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα, λαμβάνει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, η Πολωνία 274.000.000 ευρώ και η Ρουμανία 180.000.000 ευρώ!

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου (τόσο για τους ασθενείς όσο και για την οικονομία) των κλινικών μελετών στη χώρα μας, καθώς και της άμεσης απειλής που διαγράφεται για την κλινική έρευνα στη χώρα μας από την εφαρμογή των νέων μέτρων, τα οποία ψηφίστηκαν την Πέμπτη.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Σπύρος Φιλιώτης, στελέχη εταιριών του κλάδου και μέλη ενώσεων ασθενών.

Μόνο 130

Σήμερα, στην Ελλάδα γίνονται 130 κλινικές μελέτες, που βάζουν στα «στεγνά» ταμεία του κράτους 16.000.000 ευρώ. Εάν τριπλασιαστούν οι κλινικές μελέτες, θα προκύψουν συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 392.000.0000 ευρώ, δημιουργία 8.850 νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 71.000.000 ευρώ! Ο χρόνος αναμονής για την έγκρισης μιας κλινικής έρευνας, που φτάνει έως έξι μήνες (στο Βέλγιο δεν ξεπερνά τις 15-30 ημέρες), αλλά και τα βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν την Πέμπτη είναι οι βασικές αίτιες που «διώχνουν» τις κλινικές έρευνες αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία από τη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα