Ο Σόιμπλε απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα!

Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για το χρέος, με τον αιμοδιψή Γερμανό να βάζει πάλι εμπόδια στις προσπάθειες για συμφωνία

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Σκληρή μάχη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που απειλεί ξανά να τινάξει τα πάντα στον αέρα, και του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πιθανότητες συνολικής συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι «50-50». Η έκβαση των συζητήσεων θα κριθεί εν πολλοίς από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα γίνουν από νωρίς το πρωί, μεταξύ των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) αλλά και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε χθες ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επιτευχθεί «εντός των επόμενων εβδομάδων» και όχι σήμερα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της», κάτι που αναμένεται να πιστοποιηθεί από την έκθεση συμμόρφωσης που θα παρουσιάσουν στο Eurogroup οι τεχνοκράτες των δανειστών.

Η εν λόγω έκθεση θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συζητήσουν επίσης τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2021 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι συζητήσεις προμηνύονται έντονες και πιθανότατα πολύωρες. Χθες, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε έδειξε τα «δόντια» του, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι «η Γερμανία στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους» και συμπληρώνοντας ότι τόσο η επιμήκυνση όσο και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) απορρίπτονται από το Βερολίνο.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων και η παράταση της περιόδου χάριτος βρίσκονται υπό συζήτηση. Αντιθέτως, η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά το «πάγωμα» των επιτοκίων και ο δρ Σόιμπλε θα επιχειρήσει να περιορίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, βασιζόμενος σε αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη (περί το 3% μεσομακροπρόθεσμα).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα