ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ

Face control από τη Δύση σε υποψήφιους επενδυτές

Το ανέκδοτο ξεκίνησε νωρίς. Oταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν μετέφερε «αρμοδίως» στον Σαμαρά ότι δεν θα είναι… καλοδεχούμενη η πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους.
Από τη μία, δηλαδή, μας πίεζαν ασφυκτικά να εκποιήσουμε τα ασημικά και, από την άλλη, ήθελαν να κάνουν και… face control στους αγοραστές.

Το γιατί ο Σαμαράς δεν τους έστειλε στον αγύριστο είναι μια άλλη υπόθεση. Και το τραγικό της ιστορίας είναι ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους Ρώσους το πραγματικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι είχαν βγάλει τα λεφτά στο τραπέζι και εμείς, κουτοπόνηρα, τους πηγαίναμε από αναβολή σε αναβολή, χωρίς να εξηγούμε τον πραγματικό λόγο της δυστοκίας. Γι’ αυτό ο Πούτιν ακούει «ελληνικές κυβερνήσεις» και τρέχει μακριά…

Με τα πολλά, το deal έγινε με τους Αζέρους. Αλλη τρέλα κι αυτή… Στρατηγική συμφωνία ενεργειακού χαρακτήρα με έναν διεφθαρμένο δικτάτορα και τους στενότερους συμμάχους των Τούρκων! Που παρελαύνουν παρέα με τους ντυμένους γενίτσαρους στην 5η Λεωφόρο, ανήμερα της εθνικής εορτής τους. Τέτοια ταύτιση ψυχών!

Ευτυχώς που ούτε οι Αζέροι… άρεσαν στην Κομισιόν. Τώρα, όμως, δεν αρέσουν και οι Κινέζοι… Με μισό μάτι είδαν τη διείσδυση της Cosco στον Πειραιά και τώρα θέλουν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε άλλη επένδυση του Πεκίνου. Είναι τέτοιο το θράσος τους, που σε λίγο θα μας υποδείξουν και επισήμως λίστα υποψήφιων αγοραστών – σε ποιους πρέπει να ξεπουλήσουμε την κρατική περιουσία και σε ποιους δεν πρέπει να λέμε «καλημέρα»…

Το κακό είναι ότι μας έχουν βρει μπόσικους. Για τους Σαμαροβενιζέλους δεν συζητώ – «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» ήταν η γραμμή. Ομως και τούτοι εδώ οι «εθνικά υπερήφανοι» ανέχονται απίθανα πράγματα: Να τους εγκαλεί ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ -και μέχρι πρότινος μέτοχος σε ελληνική τράπεζα- ότι δεν διενεργούν με διαφανή τρόπο τον διαγωνισμό για την Εθνική Ασφαλιστική, επειδή κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των Κινέζων. Που, μπροστά σε κάτι απίθανους Ελληνοαμερικανούς με στιλ «Η θεία απ’ το Σικάγο», οι Κινέζοι της Fosun είναι πέντε κλάσεις σοβαρότεροι.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά… ξετσούμισε κι ο ιδιόρρυθμος Αμερικανός πρέσβης, και άρχισε με τη σειρά του τις υποδείξεις για επενδύσεις, και όχι μόνο. Νομίζει ο δύστυχος ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, όπου μεγαλούργησε, και πως παίρνει ακόμη εντολές από τη Χίλαρι. Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος μιλά μόνος του, αλά Δελαπατρίδης. Και εδώ ταιριάζει μόνο το «ψινάκειον»: «Ασε μας, κουκλίτσα μου…»

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα