«Νάρκη» Τσαβούσογλου για λύση στο Κυπριακό

Την εμμονική θέση για παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο νησί εξέφρασε (πάλι!) ο Τούρκος ΥΠΕΞ 

Με μια προκλητική συνέντευξη, στην οποία επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να υπάρξει λύση στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποδεικνύει ποιος οδήγησε στο ναυάγιο της Γενεύης και ναρκοθετεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το σημείο στέκεται η κυπριακή πλευρά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να σημειώνει ότι «τα λεγόμενα Τσαβούσογλου εξηγούν γιατί δεν υπάρχει κατάληξη».

Μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «ένα σχέδιο λύσης, το οποίο δεν θα προνοεί εγγυήσεις και παραμονή τουρκικού στρατού, δεν θα εγκριθεί σε δημοψήφισμα από τους Τουρκοκυπρίους» και επικαλείται δημοσκοπήσεις που έγιναν στα Κατεχόμενα.

Προκλητικός

Μάλιστα, ακόμη πιο προκλητικός, ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι τα κατοχικά στρατεύματα μπορούν να παράσχουν ασφάλεια στο σύνολο του νησιού από εξωτερικούς κινδύνους, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο το επόμενο αφήγημά του, που είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Με απίστευτο θράσος, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους για «θερμό επεισόδιο» στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία «δεν προκαλεί, αλλά ανταποκρίνεται στις προκλήσεις», και θεωρεί πρόκληση το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, γιατί, κατά την άποψή του, αγνοεί τα «αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες».

Το σχόλιο της κυπριακής κυβέρνησης για τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου ήρθε από τον εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, που είπε ότι οι θέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ δείχνουν την τουρκική αμηχανία στην πρόταση Αναστασιάδη και το γιατί, παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχει υπάρξει τελική κατάληξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων προνοεί για συζήτηση-συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων, συζήτηση-συμφωνία στο εδαφικό και κατόπιν συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης). Για την πρότασή του αυτήν ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώνει σήμερα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και τους πολίτες με διακαναλική συνέντευξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα