Συμφωνίες «μαμούθ» ΗΠΑ – Σ. Αραβίας ύψους $ 380 δισ.

Συμφωνίες ύψους άνω των 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνήφθησαν μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ, με έμφαση στα εξοπλιστικά, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του βασιλείου.

«Οι δύο χώρες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, την ώρα που το επίσημο πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, SPA, αναφερόταν σε 34 συμφωνίες, σε διάφορους τομείς, όπως η άμυνα, το πετρέλαιο και οι αερομεταφορές.

Η συμφωνία, πάντως, ειδικά για τα εξοπλιστικά άγγιξε τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την κακή ιρανική επιρροή.

Χθες βράδυ, στον απόηχο των συμφωνιών, ο Τραμπ σε ομιλία του κάλεσε τους Αραβες ηγέτες να αντιμετωπίσουν τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, παρουσιάζοντας τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ως μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό και όχι ως μια σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκειών. «Αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα σε βάρβαρους εγκληματίες που επιδιώκουν να εξοντώσουν ανθρώπινες ζωές και σε τίμιους ανθρώπους που προσπαθούν να τις προστατεύσουν» είπε, καλώντας σε μια ειλικρινή αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Ενώπιον 55 εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσα στους οποίους 37 αρχηγοί κρατών, ο Τραμπ ζήτησε την απομόνωση του Ιράν: «Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει τη βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να το απομονώσουν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα