«Μήνυμα» στον σουλτάνο για τα ελληνοτουρκικά

Να μην επιτρέψουμε σε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγάλα, είπε ο Πρ. Παυλόπουλος, που τελικά είδε μόνο για λίγο τον ομόλογό του

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του ελληνικού κράτους μετά το 1952 και τον τότε βασιλέα Παύλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκλήθηκε προσωπικά από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Το προγραμματισμένο τετ α τετ των δύο ανδρών τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο κ. Ερντογάν ακύρωσε όλες τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τους αρχηγούς κρατών. Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε τα μηνύματά του από το βήμα της συνόδου. Ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε το χρέος να μετατραπούν επιμέρους ιδιαιτερότητες σε «εστίες θετικής ενέργειας των λαών μας για την πραγμάτωση των κοινών μας επιδιώξεων, στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ».

«Η Ελλάδα», όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πιστεύει ακραδάντως πως η ενίσχυση του ΟΣΕΠ πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των μεταξύ μας διαφορών. Και επ’ αυτού, η Ελλάδα πιστεύει ότι η συνεργασία των χωρών του ΟΣΕΠ θα συμβάλει και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ειδικότερα». Ακόμη ζήτησε «να μην επιτρέψουμε μικρά γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα».

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος μετέφερε «ισχυρό μήνυμα διαχρονικής υποστήριξης της Ελλάδας στο έργο του ΟΣΕΠ» λέγοντας: «Η χώρα μου, διατηρώντας στενούς δεσμούς αιώνων με την περιοχή, τους τόπους και τους λαούς της, υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της ευόδωσης της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Οι επικίνδυνες περιπέτειες της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και της ειρήνης, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή μας, αποδεικνύουν πόσο επίκαιρες παραμένουν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΟΣΕΠ και η συνακόλουθη Δήλωση του Βοσπόρου. (…) Κυρίως σήμερα και στο μέλλον έχουμε χρέος να εργασθούμε αόκνως και ειλικρινώς προκειμένου να τις μετουσιώσουμε σε πράξη».

Οργιο φημών για την υγεία Ερντογάν

Οργιο φημών κατακλύζει το διαδίκτυο σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός ότι ενώ αρχικά εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά στη συνέχεια δεν παρακάθισε στο επίσημο γεύμα με τους ξένους ηγέτες στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, ακυρώνοντας όλες τις συναντήσεις του, αλλά κυρίως το ότι δεν δόθηκε καμία επίσημη δικαιολογία για την ακύρωση των συναντήσεων, φούντωσε τις φήμες περί ασθενείας του Τούρκου προέδρου. Ετσι, ενώ άλλοι έλεγαν ότι μετά τη σύνοδο κατευθύνθηκε στην κατοικία του στο Κισικλί, άλλες φήμες τον ήθελαν να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα