Προσφυγή εφοριακών στο ΣτΕ για τις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ

Την -ουσιαστική- κατάργηση του σκληρού πυρήνα του κράτους, όπως είναι οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι φορείς που διαχειρίζονται τους φορολογικούς ελέγχους -το θέμα είχε αναδείξει σε πρωτοσέλιδό της η «δημοκρατία» με τίτλο «Η τρόικα καταργεί τους εισαγγελείς»-, καταγγέλλουν οι εφοριακοί και οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αυτή στρέφονται κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που προβλέφθηκε με τον νόμο 4389/2016 και λειτουργεί από 1ης Ιανουαρίου 2017, καθώς, όπως καταγγέλλουν, καταργεί βασικές αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και καθίσταται απόλυτος και πλήρως ανέλεγκτος κριτής των φορολογικών ελέγχων.

Εξι εφοριακοί και τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός και παράνομος ο νόμος 4389/2016, με τον οποίο η ΑΑΔΕ ανέλαβε τους νευραλγικούς τομείς της είσπραξης των εσόδων του κράτους και της οργάνωσης των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων με δυνατότητα παρέμβασης στο νομοθετικό φορολογικό έργο.

Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, νομικοί, ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους και είναι πολιτικά «ανεύθυνη», αφού δεν υπόκειται σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρότι υποκαθιστά την κυβέρνηση, ενώ θεωρούν πως ουσιαστικά καταργεί τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών και έξι πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και νυν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ.

Π. Στάθης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα