Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ

Η αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ και τα διδάγματα της Ιστορίας

Ακούω αυτές τις ημέρες ορισμένους συριζαίους να απευθύνονται προς τη Ν.Δ. και να τη ρωτούν με θράσος «ποιο είναι το αφήγημά σας; Εμείς έχουμε πλέον αφήγημα, θα πάμε σε εκλογές με το επιχείρημα ότι βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια».

Μερικοί, πιο βιαστικοί (πάλι από την Αριστερά), οι οποίοι δεν γνωρίζουν «τι σημαίνει Δεξιά», σπεύδουν από τώρα να προφητεύσουν εσωκομματική κρίση στη Ν.Δ., ειδικά αν κλείσει κάπως η «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις το φθινόπωρο. Δεν διέφυγε της προσοχής μου ότι στο έργο μετέχουν από τώρα ορισμένοι εκ των πλέον εγκύρων δημοσκόπων μας. Πώς τα σχολιάζω όλα αυτά;

Καταρχάς, έχει ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς πόσο πρόωρα προσεβλήθη από τον «ιό» του πασοκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ! «Αφήγημα»! «Διακύβευμα»! «Οδικός χάρτης»! Αυτές τις πομπώδεις εκφράσεις τις είχαν επινοήσει οι εκσυγχρονιστές πασόκοι το 2000. Επειτα έχει επίσης ενδιαφέρον να παρατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει, προϊόντος του χρόνου, την επαφή με το δημόσιο αίσθημα. Υπάρχουν αρκετοί εντός του οι οποίοι διατηρούν την αυταπάτη ότι θα έχουν… εύκολο χειμώνα, με «ολίγη» από αφήγημα και «σος» από σκάνδαλα.
Ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να «αφηγούνται», να «διηγούνται», να «παραμυθιάζουν» τον λαό με ιστορίες για «πορφυρογέννητους». Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν.

Εάν υπάρχει κάποιος στο Μαξίμου που πιστεύει ότι ο εξουθενωμένος ελληνικός λαός θα πει «ευχαριστώ» και θα ανανεώσει την εντολή στον Τσίπρα, επειδή μας έβγαλε από τα Μνημόνια, να του πούμε από τώρα να μην τρέφει νέες αυταπάτες.

Ο ελληνικός λαός ανάγκασε τον Σημίτη του «λούστρου» της ΟΝΕ να μη διεκδικήσει πρωθυπουργία το 2004, και ας έτρεχε η χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης 5%… Ο ελληνικός λαός λέει «μπράβο, αν με βγάζεις από την επιτροπεία, αλλά τις εισφορές στον ΕΦΚΑ ποιος θα μου τις πληρώσει; Το σπίτι που άφησες να μου πάρουν οι τράπεζες ποιος θα το αναπληρώσει;»

Και τέλος: Επειδή πολλοί συριζαίοι «γλεντάνε» που δεν βγήκε στη Ν.Δ. το αίτημα για τις εκλογές και διερωτώνται τι θα λέει εφεξής η αντιπολίτευση, μία «συμβουλή»: Προσεκτική μελέτη της νεότερης Ιστορίας μας δείχνει ότι ο λαός πρώτα απορρίπτει τις κυβερνήσεις και έπειτα στρέφει το βλέμμα στις αντιπολιτεύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην «καλύτερη» στιγμή του, καθώς κερδίζει -δυνητικά- δύο χρόνια σταθερότητας, μπαίνει στο στάδιο της απόρριψης. Απλώς, στην ανάγκη του να νιώσει πρώτη φορά χαλαρός, δεν το καταλαβαίνει.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα