Μάθε, παππού μου, internet

Στα ψηφιακά «γράμματα» εκπαιδεύονται οι άνω των 50 

Από την
Παναγιώτα Φλώρου
Φωτό: Δημ. Γκολφομήτσος

Τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω να μυηθούν στα μυστικά των τεχνολογιών αφής και συγκεκριμένα στη χρήση των tablets δίνει το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο», το οποίο πραγματοποιείται σε τέσσερις δήμους της Αττικής (Πειραιάς, Αγ. Ανάργυροι, Μαρούσι, Αγ. Δημήτριος) από τη ΜΚΟ «50+Ελλάς», με στρατηγικό εταίρο μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνίας. Η «δημοκρατία» βρέθηκε σε ένα από τα μαθήματα στους Αγίους Αναργύρους και συνάντησε 12 μαθητές, αποφασισμένους να γίνουν «ψηφιακοί».

Οπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, διδάκτωρ ψυχολογίας – γεροντολογίας Μυρτώ Ράγγα, στόχος του προγράμματος, το οποίο παρέχεται δωρεάν, είναι να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εξοικείωση με το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα και τις διαφορετικές εφαρμογές.

Μια από τις μαθήτριες είναι και η 65χρονη Κυριακή Αντωνίου, η οποία παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τα σεμινάρια. «Είχα μεγάλη άρνηση για την τεχνολογία. Επειδή, όμως, θέλω να έχω τα κείμενά μου τυπωμένα, ήρθα να μάθω».

«Ξέχασαν να ζουν»

Η ίδια αναφέρεται και στις αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας. «Ολοι έχουν επικεντρωθεί στους υπολογιστές και έχουν ξεχάσει να ζουν, δεν θέλω να φτάσω σε αυτό το σημείο». Ο 71χρονος Γιώργος Τσοβόλας ήθελε να μάθει να χρησιμοποιεί υπολογιστή 20 χρόνια πριν, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω φόρτου εργασίας.

«Τώρα θέλω να μάθω τα πάντα. Θεωρώ ότι οι γνώσεις είναι απαραίτητες και εννοείται ότι θα τις χρησιμοποιήσω και θα πάρω και tablet» αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δύο δάσκαλοι, ο Νίκος Σπανός και ο Ηλίας Μυγδάλης, προσπαθούν να απλοποιήσουν τις δύσκολες έννοιες και χρησιμοποιούν παραδείγματα από την καθημερινή ζωή.
«Η διδασκαλία είναι μια θετική εμπειρία. Γεμίζεις ενέργεια, όταν βλέπεις το χαμόγελο και το ευχαριστώ στα μάτια τους για όσα προσφέρεις» λέει ο Νίκος Σπανός, ενώ ο Ηλίας Μυγδάλης αναφέρεται στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στην τάξη, με τα αστεία και τις ατάκες από τους μαθητές να μη λείπουν από την αίθουσα.

 
 
 
{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα