Ο Τραμπ στο Ισραήλ με «κλαδί ελιάς»

Στόχος του, η αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ιερουσαλήμ – Παλαιστίνης, ενώ προειδοποίησε για πυρηνική απειλή από Ιράν

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκούριον», στο Ισραήλ, προσγειώθηκε χτες το πρωί το Air Force One, σηματοδοτώντας την έναρξη ακόμα ενός διημέρου συναντήσεων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά την αναχώρησή του από τη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ μετέβη στο Ισραήλ με στόχο την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ έχει προγραμματισμένες ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Στην πρώτη ομιλία του, λίγο μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και τόνισε πως το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία αναπτέρωσε τις ελπίδες του για μια τέτοια προοπτική.
«Είναι μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», είπε, προειδοποιώντας παράλληλα για τη «μεγάλη απειλή» στην περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις του Ιράν, που απαντώντας στις αμερικανικές προκλήσεις, κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι «πουλάει όπλα σε επικίνδυνους τρομοκράτες» και ότι «διαδίδει μηνύματα που ενισχύουν την ιρανοφοβία».

Καταγγελία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής μέσω twitter «τις επιθέσεις» που δέχτηκε η χώρα του από τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θέλει να «αρμέξει» χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. Στο μέτωπο του παλαιστινιακού ζητήματος, ο Τραμπ, που έχει εκφράσει πολλάκις την επιθυμία να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο λαών, απέφυγε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του, έσπευσε να δηλώσει πως το Ισραήλ συμμερίζεται τη δέσμευση του Τραμπ για ειρήνη και, ως εκ τούτου, «τείνει τη χείρα σε όλους τους γείτονες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων».
Αργότερα χτες ο Τραμπ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, την κόρη του Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, επισκέφτηκε το Τείχος των Δακρύων.

Εκεί όλοι τους προσευχήθηκαν και άφησαν -ως είθισται- σημειώματα ανάμεσα στις ρωγμές. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που επισκέπτεται το Δυτικό Τείχος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα