«Τυφώνας»: Αντιπυρική πατέντα από Ζακυνθινό

Ενα πρωτοποριακό σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, που το βάφτισε «Τυφώνα», με κύρια πλεονεκτήματα την κατάσβεση σε χρόνο ρεκόρ και την κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού, δημιούργησε ο Ζακυνθινός Γιάννης Κρεκούκης, συνταξιούχος πυροσβέστης.

Η ιδέα της κατασκευής άρχισε το 1998, όταν ο ίδιος εντόπισε τα προβλήματα που υπήρχαν στα μέσα πυρόσβεσης, διότι το νερό εκτοξευόταν σε μάζα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει το περισσότερο χαμένο. Συνέλαβε την ιδέα του «Τυφώνα», όταν είδε ανθρώπους να φυσούν για να σβήσουν τη φωτιά στο φιτίλι μιας λαμπάδας. Τότε άρχισε πειράματα και το 2012 ολοκλήρωσε την κατασκευή του. Ο συνδυασμός του νερού με τον αέρα είναι που δίνει στο σύστημα τα πλεονεκτήματά του.

«Το νερό εκτοξεύεται σε σταγονίδια και σε συνδυασμό με την ισχυρή δύναμη των μορίων του αέρα που βγαίνουν ευθυγραμμισμένα εξουδετερώνει τις φλόγες. Επίσης, το σύστημα λειτουργεί με τηλεχειριστήριο, ενώ το όχημα πάνω στο οποίο τοποθετείται μπορεί να κινείται, με σηκωμένη την μπούμα του γερανού, ακόμα και στα 10 μέτρα» λέει στη «δημοκρατία» ο συνταξιούχος πυροσβέστης.

Το 2014 ο κ. Κρεκούκης τοποθέτησε το σύστημα πάνω σε ένα τρακτέρ. Αργότερα ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων – Μηχανικών, αναπληρωτή πρύτανη, Δημήτρη Παπαντώνη, και τον δασολόγο, ειδικό στις δασικές πυρκαγιές Γαβριήλ Ξανθόπουλο, με τη βοήθεια των οποίων και με βάση ορισμένα σχέδια που εκπονήθηκαν αφιλοκερδώς έγιναν βελτιώσεις στον «Τυφώνα». Το 2015 ο «Τυφώνας» αναβαθμίστηκε και τοποθετήθηκε πάνω σε φορτηγό, το οποίο στη συνέχεια «μεταμορφώθηκε» σε πυροσβεστικό όχημα.

Για τις ανάγκες του «Τυφώνα», ο κ. Κρεκούκης συγκέντρωνε χρήματα από το 1998, αλλά στην προσπάθεια της προώθησής του βρήκε πολλές κλειστές πόρτες. Πάντως, το σύστημα έχει λάβει θετικά σχόλια από πυροσβέστες, ενώ οι Ζακυνθινοί καμαρώνουν για την ευρεσιτεχνία του συμπατριώτη τους.

Παναγιώτα Φλώρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα